EUR: 323,02 Ft
CHF: 285,96 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Miskolc

Királyok, királynék, szerelmek a diósgyőri várban

Augusztus 18-án a diósgyőri vár titokzatos éjszakáján felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. A vár királyi sorsokról mesél, megidézi a legboldogabb és legszenvedélyesebb momentumokat, amelyeknek az évszázadok során tanúja volt. Az este fél nyolckor kezdődő programon lesz lovagi bajvívás, szerelmi tűztánc és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért.

A szerelem, amely olykor birodalmak sorsát is meghatározta, a középkorban lopott pillantások, virágüzenetek és zárt ajtók mögött rejtőzött. Most azonban minden titkot kifecsegnek a palota lakói. A vár termei gyertyafény mellett, csoportos sétákon látogathatók.


Szerelmi kalandok Diósgyőrben – fotó: Orosz Ila

A királyi szerelmeket a férfiak és a nők szemszögéből is megismerhetjük. Elmesélik, hogyan ugrott ki egy német lovag Cillei Borbála ablakán, milyen módon kötött álházasságot Aragóniai Beatrix és II. Ulászló, valamint azt is, miként avatta be a szerelem művészetébe nevelője II. Lajost.

Lovagi bajvívás a királyi udvarban -fotó: Orosz Ila

Vajon hogyan lehet a hölgyek szívéhez közel férkőzni? Harccal? Dallal? Költészettel? Tánccal? A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatóján ez is kiderül. A vár termei mellett a felső várudvar is megtelik éjszaki élettel, melynek egyik különlegessége Veronai Zappato, a nagy mágus előadása lesz, aki ámulatba ejtő, vicces, tüzes trükkökkel szórakoztatja a nagyérdeműt. A királyi udvarok zenéje is felcsendül, és reneszánsz dallamokat hallhatnak az érdeklődők.


Szerelmi tűztánccal kápráztatják el a vár közönségé – fotó: Orosz Ila

A tűzszelídítők pedig szerelmi tűztánccal kápráztatják el a közönséget. Ezen az éjszakán a költészet szárnyán utazhatunk az időben. Versíró műhelyünkben avatott lovagköltő és muzsikus segítségével bárki szavakba öntheti érzéseit, kipróbálhatja, milyen volt lovagként udvarolni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.