EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Miskolc

Királyok, királynék, szerelmek a diósgyőri várban

Augusztus 18-án a diósgyőri vár titokzatos éjszakáján felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. A vár királyi sorsokról mesél, megidézi a legboldogabb és legszenvedélyesebb momentumokat, amelyeknek az évszázadok során tanúja volt. Az este fél nyolckor kezdődő programon lesz lovagi bajvívás, szerelmi tűztánc és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért.

A szerelem, amely olykor birodalmak sorsát is meghatározta, a középkorban lopott pillantások, virágüzenetek és zárt ajtók mögött rejtőzött. Most azonban minden titkot kifecsegnek a palota lakói. A vár termei gyertyafény mellett, csoportos sétákon látogathatók.


Szerelmi kalandok Diósgyőrben – fotó: Orosz Ila

A királyi szerelmeket a férfiak és a nők szemszögéből is megismerhetjük. Elmesélik, hogyan ugrott ki egy német lovag Cillei Borbála ablakán, milyen módon kötött álházasságot Aragóniai Beatrix és II. Ulászló, valamint azt is, miként avatta be a szerelem művészetébe nevelője II. Lajost.

Lovagi bajvívás a királyi udvarban -fotó: Orosz Ila

Vajon hogyan lehet a hölgyek szívéhez közel férkőzni? Harccal? Dallal? Költészettel? Tánccal? A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatóján ez is kiderül. A vár termei mellett a felső várudvar is megtelik éjszaki élettel, melynek egyik különlegessége Veronai Zappato, a nagy mágus előadása lesz, aki ámulatba ejtő, vicces, tüzes trükkökkel szórakoztatja a nagyérdeműt. A királyi udvarok zenéje is felcsendül, és reneszánsz dallamokat hallhatnak az érdeklődők.


Szerelmi tűztánccal kápráztatják el a vár közönségé – fotó: Orosz Ila

A tűzszelídítők pedig szerelmi tűztánccal kápráztatják el a közönséget. Ezen az éjszakán a költészet szárnyán utazhatunk az időben. Versíró műhelyünkben avatott lovagköltő és muzsikus segítségével bárki szavakba öntheti érzéseit, kipróbálhatja, milyen volt lovagként udvarolni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.