2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb XIV.kerület

Kitiltották a PET-palackokat az állatkert büféiből

Ezentúl a budapesti állatkert területén egyetlen büfében sem lehet PET-palackos üdítőt vásárolni, mert árusítását az állatkert vezetősége megtiltotta, ám aki szomjas, bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel. 

Percenként egymillió pet palack kerül a szemetesbe – vagy mellé – a világon

Szinte hihetetlen, de egy nemzetközi felmérés szerint világszerte percenként egymillió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába, sok esetben inkább a kuka mellé. Az állatkert vezetése viszont felismerte az egyszer használatos palackok környezetterhelését, ezért ezeket száműzte az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése.


A Fővárosi Állat- és Növénykertben ezentúl nem lehet majd petpalackos üdítőt kapni ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A vendéglátóhelyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyaghulladék mennyisége – mondta Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője, aki hozzátette, a büfékben kizárólag üveg- és fémpalackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.
Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatnak a látogatók az állatkert területén. Aki pedig szomjas, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát.
Az állatkerthez kapcsolódik, hogy természetesen rengeteg programmal várják az érdeklődőket az augusztus 31-én rendezendő állatkertek éjszakáján.

Persányi Miklós főigazgató elmondta, hogy a fővárosi állatkert éjfélig tart nyitva, ebben az időben a kert különböző pontjain 23 helyszínen zajlanak programok. Lesz többek között esti fókashow, elefánttorna, találkozás a cukormókusokkal és a szakállas agámával, alkonyati látogatás a lepkekertben, de meg lehet nézni a „jégbe zárt vadállatokat”, a lángidomárokat és a fényvarázslatot is. A Holnemvolt Vár idén első alkalommal kapcsolódik be a sorozatba, ott ajándék zsetonokkal is készülnek az érkezőknek.


Az Állatkertek éjszakáján 23 helyszínen zajlanak programok( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.