2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb XIV.kerület

Kitiltották a PET-palackokat az állatkert büféiből

Ezentúl a budapesti állatkert területén egyetlen büfében sem lehet PET-palackos üdítőt vásárolni, mert árusítását az állatkert vezetősége megtiltotta, ám aki szomjas, bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel. 

Percenként egymillió pet palack kerül a szemetesbe – vagy mellé – a világon

Szinte hihetetlen, de egy nemzetközi felmérés szerint világszerte percenként egymillió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába, sok esetben inkább a kuka mellé. Az állatkert vezetése viszont felismerte az egyszer használatos palackok környezetterhelését, ezért ezeket száműzte az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése.


A Fővárosi Állat- és Növénykertben ezentúl nem lehet majd petpalackos üdítőt kapni ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A vendéglátóhelyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyaghulladék mennyisége – mondta Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője, aki hozzátette, a büfékben kizárólag üveg- és fémpalackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.
Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatnak a látogatók az állatkert területén. Aki pedig szomjas, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát.
Az állatkerthez kapcsolódik, hogy természetesen rengeteg programmal várják az érdeklődőket az augusztus 31-én rendezendő állatkertek éjszakáján.

Persányi Miklós főigazgató elmondta, hogy a fővárosi állatkert éjfélig tart nyitva, ebben az időben a kert különböző pontjain 23 helyszínen zajlanak programok. Lesz többek között esti fókashow, elefánttorna, találkozás a cukormókusokkal és a szakállas agámával, alkonyati látogatás a lepkekertben, de meg lehet nézni a „jégbe zárt vadállatokat”, a lángidomárokat és a fényvarázslatot is. A Holnemvolt Vár idén első alkalommal kapcsolódik be a sorozatba, ott ajándék zsetonokkal is készülnek az érkezőknek.


Az Állatkertek éjszakáján 23 helyszínen zajlanak programok( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.