2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szombathely

Költészet és zene egymást erősítik

„Dőzsöl az égen a Hold. Éjbevesző sugarával altatgatja a Földet. Felhőpárnát sző, szellőt küld a magasból, ablakokon be-bezörget” – Tóthárpád Ferenc kőszegi költő álomba ringató, estéli verséhez Dala József írt dallamot, és Nagy Krisztina énekhangján szólalt meg az év eleji lemezbemutató koncerten. Ők ketten nemcsak a zenében, de a mindennapokban is társak, alkotói munkájukat szeretetteljes rezgés hatja át. Rózsabors Műhely nevű formációjuk legfőbb küldetése a versek dallamköntösbe bújtatása és a helyi költők megismertetése a nagyközönséggel.

Nagy Krisztina énekhangján csendülnek fel a dallamok Fotó:Rózsabors zenekar, Büki László

– 2016 októberében egy novellapályázat eredményhirdetésén ismerkedtünk meg Tóthárpád Ferenccel, aki a kezünkbe adta Hajszálrepedések című verseskötetét. Józsi egyetlen hétvége alatt zenét írt a versek egy részéhez, és ebből kerekedett egy kis műsor – idézi fel Kriszta a kezdeteket. – Közben más kortárs és klasszikus költők verseihez is születtek dallamok. Tavaly év végén a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg Tóthárpád Ferenc Dőzsöl az égen a hold című kötete, amelyhez mi készíthettük el a CD-mellékletet 19 megzenésített verssel. Van köztük andalító dúdoló és esti párnacsatára csábító, pergősebb versike is, mi pedig ehhez igazítottuk a ritmust és a dallamot. A bemutató koncertet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartottuk telt házzal – teszi hozzá.


Szombathely első lakáskoncertjét rendezték meg a költészet napja alkalmából Fotó:Rózsabors zenekar, Büki László

Itt hirdették ki, hogy egy újszerű kezdeményezésbe fognak: lakáskoncertet szerveznek a költészet napja alkalmából, és ehhez vállalkozó kedvű házigazda jelentkezését várják. A világ nagyvárosaiban egyre népszerűbb Sofar (Songs From A Room) lényege, hogy az emberek összejönnek valaki nappalijában, és részesei lehetnek egy bensőséges hangulatú koncertnek.

– Szombathelyen ilyen még nem volt, rögtön hárman is jelentkeztek vendéglátónak, végül Kramli Frigyesné Marietta otthonában tartottuk meg a lakáskoncertet, nagy sikerrel. Itt is megzenésített versek csendültek fel. Mindig olyan költeményekhez nyúlunk, amelyek közel állnak a szívünkhöz, és már az előadásuk során is dallamuk van. Úgy gondolom, egy vers ne csak könyvből olvasva kapjon figyelmet. Ha társul mellé egy dallam, könnyebben befogadható. A művészetek erősítik egymást, és minél több érzékszervre hat, annál jobb. A zenénkben sokféle stílus keveredik: blues, jazz, klezmer, sőt a népdalok hatása is érződik, igazi fúziós muzsika a miénk – magyarázza Kriszta.


Tóthárpád Ferenc verseit zenésítette meg a Rózsabors Műhely Grafika:Rózsabors Zenekar

A dolgos hétköznapok mellett havi két-három fellépést vállalnak, hallhatjuk őket majd például a karneválon és a velemi gesztenyeünnepen is. Emellett pedig folyton új ötleteken törik a fejüket. Ennek eredménye lesz az I. Aranypatak Vers Fesztivál, amelyet a Castanea Egészséges Középkorúakért Egyesülettel közösen rendeznek meg augusztus 10–11-én Bozsokon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.