2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szombathely

Költészet és zene egymást erősítik

„Dőzsöl az égen a Hold. Éjbevesző sugarával altatgatja a Földet. Felhőpárnát sző, szellőt küld a magasból, ablakokon be-bezörget” – Tóthárpád Ferenc kőszegi költő álomba ringató, estéli verséhez Dala József írt dallamot, és Nagy Krisztina énekhangján szólalt meg az év eleji lemezbemutató koncerten. Ők ketten nemcsak a zenében, de a mindennapokban is társak, alkotói munkájukat szeretetteljes rezgés hatja át. Rózsabors Műhely nevű formációjuk legfőbb küldetése a versek dallamköntösbe bújtatása és a helyi költők megismertetése a nagyközönséggel.

Nagy Krisztina énekhangján csendülnek fel a dallamok Fotó:Rózsabors zenekar, Büki László

– 2016 októberében egy novellapályázat eredményhirdetésén ismerkedtünk meg Tóthárpád Ferenccel, aki a kezünkbe adta Hajszálrepedések című verseskötetét. Józsi egyetlen hétvége alatt zenét írt a versek egy részéhez, és ebből kerekedett egy kis műsor – idézi fel Kriszta a kezdeteket. – Közben más kortárs és klasszikus költők verseihez is születtek dallamok. Tavaly év végén a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg Tóthárpád Ferenc Dőzsöl az égen a hold című kötete, amelyhez mi készíthettük el a CD-mellékletet 19 megzenésített verssel. Van köztük andalító dúdoló és esti párnacsatára csábító, pergősebb versike is, mi pedig ehhez igazítottuk a ritmust és a dallamot. A bemutató koncertet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartottuk telt házzal – teszi hozzá.


Szombathely első lakáskoncertjét rendezték meg a költészet napja alkalmából Fotó:Rózsabors zenekar, Büki László

Itt hirdették ki, hogy egy újszerű kezdeményezésbe fognak: lakáskoncertet szerveznek a költészet napja alkalmából, és ehhez vállalkozó kedvű házigazda jelentkezését várják. A világ nagyvárosaiban egyre népszerűbb Sofar (Songs From A Room) lényege, hogy az emberek összejönnek valaki nappalijában, és részesei lehetnek egy bensőséges hangulatú koncertnek.

– Szombathelyen ilyen még nem volt, rögtön hárman is jelentkeztek vendéglátónak, végül Kramli Frigyesné Marietta otthonában tartottuk meg a lakáskoncertet, nagy sikerrel. Itt is megzenésített versek csendültek fel. Mindig olyan költeményekhez nyúlunk, amelyek közel állnak a szívünkhöz, és már az előadásuk során is dallamuk van. Úgy gondolom, egy vers ne csak könyvből olvasva kapjon figyelmet. Ha társul mellé egy dallam, könnyebben befogadható. A művészetek erősítik egymást, és minél több érzékszervre hat, annál jobb. A zenénkben sokféle stílus keveredik: blues, jazz, klezmer, sőt a népdalok hatása is érződik, igazi fúziós muzsika a miénk – magyarázza Kriszta.


Tóthárpád Ferenc verseit zenésítette meg a Rózsabors Műhely Grafika:Rózsabors Zenekar

A dolgos hétköznapok mellett havi két-három fellépést vállalnak, hallhatjuk őket majd például a karneválon és a velemi gesztenyeünnepen is. Emellett pedig folyton új ötleteken törik a fejüket. Ennek eredménye lesz az I. Aranypatak Vers Fesztivál, amelyet a Castanea Egészséges Középkorúakért Egyesülettel közösen rendeznek meg augusztus 10–11-én Bozsokon.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.