2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Konfliktuskezelés

Beszélgettem János barátommal, mint a régi szép időkben, amikor a beszélgetés még valóban jelentett valamit és nem a telefonképernyőre bambulást kísérő szájmozgatást takarta, mint manapság. Híreket olvastunk – hol ilyet, hol olyat. Volt közöttük világpolitikai meg bulvár. Egy dolgot kerestünk bennük: a konfliktust és annak kezelését.

A konfliktus szó a latin conflictus (összecsapni) szóból származik. A konfliktus fogalmát legegyszerűbben a szó nyelvtani értelme alapján határozhatjuk meg. A latin eredetű kifejezés ellentétet, nézeteltérést, nézetkülönbséget, összeütközést, összecsapást jelent – csapta fel barátom Bakos mester Idegen szavak szótárát még az Orwell nélküli 1984-ből.


És aztán elkezdtük a hajnalig tartó beszélgetést. Soroltuk, hogy igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek kerülhetnek egymással szembe.

Oké. És hogyan viselkedünk konfliktushelyzetben?


Na, ez az. Ezek a szituációk mindenkire másképpen hatnak. Vannak, akikben dühöt, haragot, feszültséget keltenek, és vannak olyanok, akikben félelmet ébresztenek, megbénítják őket. Mindannyian másképp igyekszünk kezelni a konfliktusokat, valamint az általuk előidézett negatív hatásokat.

Az emberi kapcsolatokban szinte elkerülhetetlen a konfliktus. Általában akkor alakulnak ki konfliktushelyzetek, amikor az egyik érintett személy viselkedése akadályozza a másik személy valamely igényének kielégülését. Vagy értékrendek ütközése állhat a háttérben. Konfliktushelyzetben az ember viselkedését az önérvényesítés és az együttműködési hajlandóság aránya határozza meg.

És belemelegedtünk. Hoztunk példát erre, hoztunk példát arra, hogy például hány kapcsolat, házasság (!) ment tönkre a 2002-es választásokkor és a többi.

De a lényeg az volt, hogy beszélgettünk. Mintha megint önmagukat művésznek gondoló kamaszok vagy vándortarisznyás bölcsészhallgatók lettünk volna.

Nagyon jó volt. A legfontosabb konfliktusunkat kezeltük a világgal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.