EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Konfliktuskezelés

Beszélgettem János barátommal, mint a régi szép időkben, amikor a beszélgetés még valóban jelentett valamit és nem a telefonképernyőre bambulást kísérő szájmozgatást takarta, mint manapság. Híreket olvastunk – hol ilyet, hol olyat. Volt közöttük világpolitikai meg bulvár. Egy dolgot kerestünk bennük: a konfliktust és annak kezelését.

A konfliktus szó a latin conflictus (összecsapni) szóból származik. A konfliktus fogalmát legegyszerűbben a szó nyelvtani értelme alapján határozhatjuk meg. A latin eredetű kifejezés ellentétet, nézeteltérést, nézetkülönbséget, összeütközést, összecsapást jelent – csapta fel barátom Bakos mester Idegen szavak szótárát még az Orwell nélküli 1984-ből.


És aztán elkezdtük a hajnalig tartó beszélgetést. Soroltuk, hogy igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek kerülhetnek egymással szembe.

Oké. És hogyan viselkedünk konfliktushelyzetben?


Na, ez az. Ezek a szituációk mindenkire másképpen hatnak. Vannak, akikben dühöt, haragot, feszültséget keltenek, és vannak olyanok, akikben félelmet ébresztenek, megbénítják őket. Mindannyian másképp igyekszünk kezelni a konfliktusokat, valamint az általuk előidézett negatív hatásokat.

Az emberi kapcsolatokban szinte elkerülhetetlen a konfliktus. Általában akkor alakulnak ki konfliktushelyzetek, amikor az egyik érintett személy viselkedése akadályozza a másik személy valamely igényének kielégülését. Vagy értékrendek ütközése állhat a háttérben. Konfliktushelyzetben az ember viselkedését az önérvényesítés és az együttműködési hajlandóság aránya határozza meg.

És belemelegedtünk. Hoztunk példát erre, hoztunk példát arra, hogy például hány kapcsolat, házasság (!) ment tönkre a 2002-es választásokkor és a többi.

De a lényeg az volt, hogy beszélgettünk. Mintha megint önmagukat művésznek gondoló kamaszok vagy vándortarisznyás bölcsészhallgatók lettünk volna.

Nagyon jó volt. A legfontosabb konfliktusunkat kezeltük a világgal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.