EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Extra

Könyv miatt készül pereskedni Stadler családja

Áll a bál egy Stadler Józsefről szóló könyv miatt, amiről a szerző állítja: barátja kérésére készült, ám a család szerint a kötetben olyan orvosi leleteket is megosztott az író, amelyekhez a nyilvánosságnak semmi köze. 

Mint ismert, az egykori szegény, akasztói juhászból lett milliárdost csalásért háromszor jogerősen elítélte a bíróság. Legutóbb tavaly a Kecskeméti Törvényszék első fokon öt év börtönbüntetést szabott ki Józsi bácsira, aki a másodfokú tárgyalástól várta a felmentést. Azt viszont nem érte meg: tavaly november közepén agyvérzést kapott, majd egy héttel később meghalt. Stadlernek most egy barátja állított emléket egy könyvvel, ami azonban a család körében nem aratott osztatlan sikert.


– Nemrég felháborodva keresett meg Józsi egyik fia, hogy bírósághoz fordul, mert Az utolsó interjú címmel megjelent az apjáról egy könyv, amelyet írója, Méry Péter nem egyeztetett a családdal – mesélte a Lokálnak Gyuris György, aki szintén az elhunyt akasztói üzletember barátja.

A Lokál megkereste Stadler József fiát, aki megerősítette a hírt, de kérte,  hogy a nevét ne írjuk le.


– Valóban fontolgatjuk a pert, még akkor is, ha a bírósági procedúra túl drága és évekig eltart. Ott voltam, amikor az író édesapámmal megállapodott, de még csak szerződést sem írtak – mondta Stadler fia. – Leginkább azt sajnálom, hogy Méry Péter a könyvében édesapám olyan, az egészségügyi állapotával kapcsolatos orvosi leleteket, orvosszakértői vizsgálati eredményeket is közzétett, ami sérti a személyiségi jogát, ráadásul az olvasónak semmi köze hozzá. Az író szerint azonban nem volt szükség egyeztetésre, hiszen baráti alapon, Stadler kérésére írta a könyvet, sőt ha a család igényt tart rá, az ebből származó bevételt is átadja nekik.

– A magam részéről ismerek ugyan családtagokat – elsősorban a gyermekeit –, de nem értem, miért kellett volna egyeztetnem velük. Ezt a kötetet Jóska kérésére baráti alapon készítettem el. Jó néhányszor lementem hozzá Akasztóra, ahol nem a családjánál, hanem egy régi barátja által nyújtott szálláshelyen lakott, igen szerény körülmények között, néhány üveg általa forgalmazni kívánt befőtt társaságában. Mivel több évvel ezelőtt már öt kötetet írtam róla, engem tisztelt meg azzal, hogy elkészítsem – általa aposztrofált módon – élete utolsó nagy interjúját – mondta a Lokálnak Méry. – Mintegy „testamentumként” átadott néhány dokumentumot is, mondván, hogy azok feltétlenül kerüljenek bele a kötetbe, amelynek kiadatását szűkös anyagi helyzete miatt nem tudja finanszírozni. Az általam felkért kiadó ezer példányt gyártatott belőle, amelyből eddig mindössze körülbelül ötven darabot értékesítettek. Amennyiben a család anyagi haszonszerzés céljából „érzékenykedik”, ezúton tudatom velük, hogy a számomra ebből nekem járó – még meg sem kapott – harminc-egynéhány ezer forintot szívesen átadom nekik, de nem hinném, hogy emiatt érdemes lenne pereskedniük, hacsak nem Stadler Jóska emlékét szeretnék ily módon befeketíteni. Tudják a telefonszámomat, hívjanak fel, és megkapják tőlem különösebb tortúra és vegzálás nélkül is.

Márvány síremlék őrzi az emlékét

– Nap mint nap nemcsak falubeliek, hanem idegenek is jönnek, hogy friss virágot vigyenek Jóska sírjára – mondta a Lokálnak Erzsike néni. – Megérdemelte ő azt a szép síremléket, hiszen sok embernek segített a faluban. Hasonló véleményen van Józsi bácsi barátja, Gyuris György is.

– Józsinak elegáns, hozzá méltó síremléket állított a családja – mondta György. – A gyerekek a márványból faragott sírkőre apjuk arcmását gravíroztatták, a gránitból készült fedélre pedig egy focilabda is került.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek