EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szekszárd

Korai szüretet hozott az időjárás

Az idén jó termésre számítanak a helyi és környékbeli borászok, habár az időjárás kiszámíthatatlansága fejtörést okozott a termesztőknek. A Szekszárdi Borvidék Tanácsa az elmúlt időszakban ülésezett, amikor is az idei szüret hivatalos időpontját augusztus első harmadára datálták.

Az elmúlt évben is a megszokottnál korábban kezdődhetett a szüret, a meleg időjárásnak köszönhetően ez idén sem lesz másképp, tudtuk meg Bősz Adriántól, a Szekszárdi Borvidék Tanácsának elnökétől.


A tavalyi évben is már augusztus 10-én kezdődhetett a szüret, a meleg időjárás miatt Fotó: Nagy Nándor

– Az idén jó termésre számítunk, de zárójelben megjegyezném, hogy az időjárás július utolsó heteiben megviccelt bennünket. Nem volt az a kifejezetten nagy hőség, bár kétségtelenül akadtak melegebb napok, ám összességében júliusban több csapadékot is kaptunk. Mindennek nyilvánvalóan hatása van a szőlőre is. Július végén volt egy tanácsülésünk, ahol a szüret kezdő időpontját augusztus elsejében határoztuk meg, tehát ettől az időponttól hivatalosan is lehet a Szekszárdi borvidéken szüretelni. Ez azért volt fontos, mert a borvidéken picit előrébb van a szüret, mint ahogy szokott lenni, bár megjegyezném, a júliusi csapadékosabb időjárás miatt egy kicsit lelassult a folyamat. Most már jönnek a paraméterek, látjuk a szőlő cukor- és savtartalmát – részletezte Bősz Adrián.

A szüret a korábban érő fajtáknál már el is kezdődhetett, például az Irsai Olivérnél, amelyet tavaly augusztus 10-én kezdtek el begyűjteni.


– Júliusban sajnos volt egy kis jégverés Görögszó környékén, ami gondokat okozott, illetve sajnálatos módon elég sok ültetvényen szenvedtek kárt a gazdák. Nyilvánvalóan ők próbálták ezt kivédeni, és nagyon bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban több jeget már nem fogunk kapni – tájékoztatott Szekszárdi Borvidék Tanácsának elnöke.

Hozzátette, hogy a növényvédelem tekintetében nem volt különösebben nehéz az idei év. Az a gazda, aki odafigyelt a termésre, szépen meg tudta óvni a szőlőjét, és jó szüretre készülhet.

Már el is kezdődött vidékünkön a szüret, a Szekszárdi Borvidék Tanácsa szép termésre számít Fotó: Nagy Nándor

– Ami miatt egy picit nehéz volt, hogy idejekorán, továbbá nagy intenzitással növekedett és fejlődött a szőlő. A munkálatoknál nagyon oda kellett figyelni, nagyon pontos szervezést igényelt, mert a szőlő növekedési üteme igen gyors volt. Viszont ahogy én bejártam a szekszárdi szőlőterületeket, azt kell mondanom, nagyon szép munkát végeztek a gazdák, nagyon szépek az ültetvények – zárta mondandóját Bősz Adrián.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.