EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Szekszárd

Korai szüretet hozott az időjárás

Az idén jó termésre számítanak a helyi és környékbeli borászok, habár az időjárás kiszámíthatatlansága fejtörést okozott a termesztőknek. A Szekszárdi Borvidék Tanácsa az elmúlt időszakban ülésezett, amikor is az idei szüret hivatalos időpontját augusztus első harmadára datálták.

Az elmúlt évben is a megszokottnál korábban kezdődhetett a szüret, a meleg időjárásnak köszönhetően ez idén sem lesz másképp, tudtuk meg Bősz Adriántól, a Szekszárdi Borvidék Tanácsának elnökétől.


A tavalyi évben is már augusztus 10-én kezdődhetett a szüret, a meleg időjárás miatt Fotó: Nagy Nándor

– Az idén jó termésre számítunk, de zárójelben megjegyezném, hogy az időjárás július utolsó heteiben megviccelt bennünket. Nem volt az a kifejezetten nagy hőség, bár kétségtelenül akadtak melegebb napok, ám összességében júliusban több csapadékot is kaptunk. Mindennek nyilvánvalóan hatása van a szőlőre is. Július végén volt egy tanácsülésünk, ahol a szüret kezdő időpontját augusztus elsejében határoztuk meg, tehát ettől az időponttól hivatalosan is lehet a Szekszárdi borvidéken szüretelni. Ez azért volt fontos, mert a borvidéken picit előrébb van a szüret, mint ahogy szokott lenni, bár megjegyezném, a júliusi csapadékosabb időjárás miatt egy kicsit lelassult a folyamat. Most már jönnek a paraméterek, látjuk a szőlő cukor- és savtartalmát – részletezte Bősz Adrián.

A szüret a korábban érő fajtáknál már el is kezdődhetett, például az Irsai Olivérnél, amelyet tavaly augusztus 10-én kezdtek el begyűjteni.


– Júliusban sajnos volt egy kis jégverés Görögszó környékén, ami gondokat okozott, illetve sajnálatos módon elég sok ültetvényen szenvedtek kárt a gazdák. Nyilvánvalóan ők próbálták ezt kivédeni, és nagyon bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban több jeget már nem fogunk kapni – tájékoztatott Szekszárdi Borvidék Tanácsának elnöke.

Hozzátette, hogy a növényvédelem tekintetében nem volt különösebben nehéz az idei év. Az a gazda, aki odafigyelt a termésre, szépen meg tudta óvni a szőlőjét, és jó szüretre készülhet.

Már el is kezdődött vidékünkön a szüret, a Szekszárdi Borvidék Tanácsa szép termésre számít Fotó: Nagy Nándor

– Ami miatt egy picit nehéz volt, hogy idejekorán, továbbá nagy intenzitással növekedett és fejlődött a szőlő. A munkálatoknál nagyon oda kellett figyelni, nagyon pontos szervezést igényelt, mert a szőlő növekedési üteme igen gyors volt. Viszont ahogy én bejártam a szekszárdi szőlőterületeket, azt kell mondanom, nagyon szép munkát végeztek a gazdák, nagyon szépek az ültetvények – zárta mondandóját Bősz Adrián.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.