2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Kovács Árpád: A Költségvetési Tanács legfontosabb “horgonya” az adósságszabály

A Költségvetési Tanács (KT) munkájában a legfontosabb “horgony” az alaptörvényben szereplő adósságszabály, amelynek betartatása jelenleg nincs veszélyben – mondta a Növekedés.hu-nak Kovács Árpád, a KT elnöke.

Rámutatott: az államadósság-mutató az év végére a GDP 70,3 százalékára csökken az egy évvel korábbi 72,9 százalékról.


Az árfolyam elmozdulásai nem befolyásolják az adósságszabálynak való megfelelést, a stabilitási törvény értelmében ugyanis az államadósság-mutató számításakor a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott árfolyamot kell figyelembe venni – ismertette.

Kovács Árpád felidézte, az államadósság devizaaránya a 2011. év végi 52 százalékról 2017. év végére 26 százalékra csökkent.


Ennek következtében jelentősen csökkent az adósság kitettsége a külső hatásoknak – jegyezte meg. Szerinte várhatóan a következő években is tovább mérséklődik a devizaarány, és az adósságfinanszírozás elsősorban belső megtakarításokra támaszkodik.

A KT elnöke szerint érdemes figyelni a nemzetközi helyzetre, hiszen számos olyan tényező figyelhető meg, amelyek közvetetten kihatnak a forintra és az inflációra. Ezek közül a vámháborút, az uniós migrációs politikát, a Brexitet és a magas üzemanyag-, illetve nyersanyagárakat említette meg. Ezek a tényezők szerinte a költségvetésre nem jelentenek veszélyt.

Biztonságos és növekedéssel számoló büdzsé született 2019-re is – vélekedett a tanács elnöke, utalva arra, hogy amennyiben a növekedés üteme mégsem érné el a tervezett szintet, akkor sem lenne gond.

A közel 300 milliárd forintos tartalék elkülönítésével a büdzsében a be nem látható nemzetközi hatások biztonsággal kezelhetők – húzta alá Kovács Árpád a Növekedés.hu-nak adott interjúban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.