EUR: 321,96 Ft
CHF: 285,65 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Zalaegerszeg

Közepes mézhozam várható idén

Szakemberek szerint az évszakokhoz képest szokatlan időjárás miatt nem számíthatunk kiemelkedő minőségre, ugyanakkor valószínűsítik, hogy az ár sem emelkedik. A méhészek szerint ez az év rendkívüli volt az időjárás szempontjából. A márciusi tél és az áprilisi nyár hátráltatta a méhcsaládok fejlődését, miközben a növényekét felgyorsította, előbbre jött például a repce, az akác, a változásokhoz viszont a rovarok nem tudtak alkalmazkodni. Amelyek a vándorlást választották, ott megemelkedhetnek a szállítási költségek, de ez nem számottevő. Idén nemcsak Zalában, hanem országosan is probléma a kaptárak elnéptelenedése, a kijáró rovarok jelentős része elvész, főleg azok, amelyek a napraforgó-területek mellett helyezkednek el. Zala megye 1038 méhészetét 6 egyesület tömöríti, 83 ezer méhcsalád található itt, 23-25 jut egy négyzetkilométerre, ami sűrűnek számít. Hamarosan véget ér a napraforgó virágzása, ezután derül ki, hogyan alakul a mennyiség és minőség.

 

A méheknek túl sok volt a változó időjárás

Zalában nem olyan nagy a kár mint az Alföldön

Egyre több méh vándorol és elveszik

Idén mennyi lesz a méz?

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.