EUR: 323,34 Ft
CHF: 285,76 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Békéscsaba

Középkori várostrom Gyulán

A Gyulai Végvári Napok során a látogató visszacsöppenhetett a XVI. századba: csatajeleneteknek lehetett tanúja, belekóstolhatott a vitézi életbe, de természetesen a vár és a város színes történelmével is megismerkedhetett közelebbről.

Gyula a XVI. század közepére a török hódítás kiterjedése miatt a magyar végvári rendszer három legjelentősebb végvárának egyikévé vált, s ezzel a török–magyar harcok állandó színterévé lett. Gyula a kereszténység védőoszlopaként oltalmazta Európát a hódító törökökkel szemben. A várban a magyar védők mellett Közép-Európa országaiból is számos katona vett részt, akik földjükért, hitükért, hazájukért és a keresztény Európa védelméért adták vérüket Gyulán. Ennek szellemében szervezte meg a Gyulai Végvári Napokat az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., idén már hetedik alkalommal – olvasható a rendezvény honlapján.


Csatajelenetek, várostrom, hagyományőrző csapatok felvonulása, müezzin, korabeli mesterségek bemutatója és sok minden más várta a látogatókat a három nap során. A rendezvény megnyitóján dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere Magyar István alezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát bízta meg a csapatok vezetésével és a főkapitányi feladatok ellátásával, azzal a kérelemmel, hogy abban az esetben, ha elesne a vár, hétfő reggelig mindenképpen foglalják vissza. A megnyitó után került sor a közel kétszáz hagyományőrző felvonulására, ami igen látványos része volt a programsorozatnak. De természetesen nem csak a történelem szerelmeseit várták a szervezők, esténként könnyűzenei koncertek szórakoztatták a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.