EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Békéscsaba

Középkori várostrom Gyulán

A Gyulai Végvári Napok során a látogató visszacsöppenhetett a XVI. századba: csatajeleneteknek lehetett tanúja, belekóstolhatott a vitézi életbe, de természetesen a vár és a város színes történelmével is megismerkedhetett közelebbről.

Gyula a XVI. század közepére a török hódítás kiterjedése miatt a magyar végvári rendszer három legjelentősebb végvárának egyikévé vált, s ezzel a török–magyar harcok állandó színterévé lett. Gyula a kereszténység védőoszlopaként oltalmazta Európát a hódító törökökkel szemben. A várban a magyar védők mellett Közép-Európa országaiból is számos katona vett részt, akik földjükért, hitükért, hazájukért és a keresztény Európa védelméért adták vérüket Gyulán. Ennek szellemében szervezte meg a Gyulai Végvári Napokat az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., idén már hetedik alkalommal – olvasható a rendezvény honlapján.


Csatajelenetek, várostrom, hagyományőrző csapatok felvonulása, müezzin, korabeli mesterségek bemutatója és sok minden más várta a látogatókat a három nap során. A rendezvény megnyitóján dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere Magyar István alezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát bízta meg a csapatok vezetésével és a főkapitányi feladatok ellátásával, azzal a kérelemmel, hogy abban az esetben, ha elesne a vár, hétfő reggelig mindenképpen foglalják vissza. A megnyitó után került sor a közel kétszáz hagyományőrző felvonulására, ami igen látványos része volt a programsorozatnak. De természetesen nem csak a történelem szerelmeseit várták a szervezők, esténként könnyűzenei koncertek szórakoztatták a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.