EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Ózd

Krasznahorkáig ért a Görgey-túra

Százhetven kilométert tettek meg idén a 8. Görgey-túra résztvevői. Az ózdi Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárainak népszerűségét jelzi, hogy jókora volt a túljelentkezés a lovas kalandra, ezért hetven résztvevőben határozták meg a létszámot. A rendezvény csúcsa a Krasznahorkai várjátékokon való bemutatójuk volt.

Embert és lovakat próbáló meleg napok vártak az augusztus 3-án az uraji sportpályáról indult menet tagjaira, hiszen egész nap tűző napsütésben, 30–32 Celsius-fokban lovagoltak. Velük tartott a Magyar Huszár és Hagyományőrző Egyesület alelnöke, Ézsiás Vencel is, aki fiával vett részt a túrán, de ott voltak a budapesti honvédvadászok, a napkori huszárok, valamint a Vértes Egyesület osztrák és orosz kozákegyenruhát viselő tagjai is. Indulás előtt eldöntötték, hogy könnyített szerelésben vágnak neki az útnak, mentesítve ezzel a hátasokat is a jelentős túlsúlytól. A 8. Coburg Huszárezred egyenruhájának súlya ugyanis 20 kiló körül van. A határt átlépve csatlakoztak hozzájuk további felvidéki hagyományőrzők is, így 70 lovas indult neki a távnak.


Fotó: Lokál
A XIX. század színes huszáröltözeteit Krasznahorka vára alatt is sokan megcsodálták

Az első napon 65 kilométert lovagoltak Gombaszögig, kisebb pihenőkkel. Másnap érkeztek Krasznahorkaváraljára, ahol a Krasznahorkai várjátékokon mutatkoztak be. Programjukban volt csikósbemutató, lovaskarusszel, csatajelenet és toborzás, de belefért a lótolvaj betyár felakasztása is. Barta László főhadnagy az esemény kapcsán nagy sikerről számolt be, a többezres tömeg tapsa szinte végigkísérte a műsorukat. A közel száz éve határainkon túl rekedt magyar családok leszármazottai meghatódva nézték a huszárvirtus mozzanatait, ám a nosztalgia akkor érte el a csúcsát, amikor az ózdi huszárokat kísérő Vesztegrán Miklós tárogatóművész hangszerén elhangzott a Krasznahorka büszke vára című dal. Vasárnap indultak haza a Szilicei-fennsíkon át Gömörszőlősre, ami újabb 51 kilométert jelentett a kegyetlen hőségben.

Fotó: Lokál
Buda várának visszatérő lovasjárőrözői az ózdi huszárok

Barta László elmondta, hogy fegyelmezettek voltak a csapattagok, így balesetmentesen zárták a túrát. Esténként a pihenőhelyeken a huszárhagyományoknak megfelelően mulatoztak egy kicsit, aminek a megszervezését az a 15 fő végezte, akiknek a feladata a csapat ellátása, vagyis a hadtáp biztosítása volt.


Fotó: Lokál
Párbaj kadét módra, avagy korán kell elsajátítani a bajvívás fortélyait

 

Mire emlékezünk?

1849. július 21-én Görgey tábornok I. hadteste a Losonc felől érkező orosz kozákokat Dubicsány–Vadna térségében feltartóztatta, a Sajó-híd felégetésével pedig lelassította a haladásukat. A csata helyszínén, Gömör-Kishont és Borsod vármegye határán kopjafa és kőből készült síremlék őrzi a harcok emlékét. Ennek az eseménynek állítanak emléket 2011 óta az ózdi huszárok. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 2015-ben alakult meg, és a 8. Coburg Huszárezred felszerelését viselik. Egy ilyen huszárruha sötétzöld mentéből, dolmányból, piros nadrágból és piros csákóból áll; a mentén pedig 160 darab rézgomb csillog.

Fotó: Lokál
Talián Zoltán diakónus tábori áldásban részesítette a Krasznahorkára induló huszárokat

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.