2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Zalaegerszeg

Krokker Krisztina: Az ikonfestészet választott engem

Krokker Krisztina, aki a mindennapokban a zalaegerszegi sürgősségi osztályon koordinátorként ment életet, annak idején Franciaországban, egy kolostorban szeretett bele az ikonfestészetbe. Keveset tudunk az ikonokról, ami nem más, mint képbe foglalt imádság, titka a belőle áradó figyelem, sőt a keresztényeknél az Isten megismerésének egyik eszköze. Az ikonfestőknek nagyon szigorú szabályok, az egyház által lefektetett kánon szerint kell alkotniuk, de a művészet más formában nyilvánul meg. Az egyházi kánonok szükségszerűsége keretet ad az ikonnak, maga a festő pedig arra koncentrál, hogy az ikonnak lelket adjon, belső sugallat, mély hit által dolgozzon, és minél közelebb hozza, azt az emberhez – meséli a művésznő.

– Hogy kezdődött a szerelem?


– Amikor a francia kolostorban jártam, laikusan nézelődtem, találkoztam a belga mesteremmel, aki csodálatos átéléssel beszélt az ikonok történelméről, titkos teológiai dolgokról, elragadott a varázslatuk. Rengetegféle ikon létezik, folyamatosan képzem magam, utánaolvasok azóta is. Eleinte nem volt magyar szakirodalom, de a rendszerváltás után kinyílt a világ, elérhetőbbé váltak a tartalmak. Az ikon valójában táblakép, de jelenvalóvá teszi azt, akit ábrázol, ne gondoljon senki arra, hogy bálványimádás, mert nem változik az ikon az adott személlyé, egy szent tér, egyfajta tükörkép fogható fel általa a túlvilágra. Így például a képek értelmezése során fontos tudni, hogy az ikonoknak nincs linearitása és nincs időbelisége sem: az egyházi tanítás szerint Isten mindenhol jelen levő és Isten örökkévaló. Ebből kiindulva az ikon egyszerre több nézőpontból mutatja be a képet, és úgynevezett fordított perspektíva érvényesül. Míg más képnél mi figyeljük az alkotást, az ikon előtt állva az az érzésünk, hogy az ikon szemlél minket, transzcendens erőterébe vonja a nézőt, mi vagyunk a gyújtópontban. Úgy kap értelmet, ha valaki szemléli.

– Mi alapján választasz az alkotásaidhoz témát?


– Gyakorlatilag a megrendelőim döntenek. Ha magamnak választok, legtöbbször a sugallatra hallgatok, volt angyalos korszakom, amik ma is örök szerelmeim, mostanában pedig a nyugati szentek érdekelnek jobban. Ha valaki nem hívő, nem lehet ikonfestő, hiszen a művészi szabadság ilyenkor szolgálattá válik. Egyre több az ikonfestő hazánkban is, sok kör és tábor is van, de kevesen csinálják igazán jól. Én az eredeti ortodox tojásfestést használom, a legtöbben sajnos olajjal festenek, pedig az ikon alapvető feltétele, hogy csak a teremtett világ része lehet lenni, ergo csak természetes alapanyagokat szabad használni. Ezt úgy értsd, hogy maga a pigment, növényi és ásványi eredetű, por alapban rendelek, és a tojássárgáját dolgozom fel hozzá, abból lesz a liquid, ami oldószere és kötőanyaga is a pigmenteknek, ami azért igényel nagy gyakorlatot, mert el kell találni, mennyi, ami nem kevés vagy sok.

– Milyen eredményeket értél el eddig?

– Szerénytelen leszek, nekem már a világ elég sok táján van képem, többek közt Új-Zélandon, Japánban, Svédországban, Kanadában, Ausztráliában, gyakorlatilag rengeteg országban. Két éve ebédeltem együtt a japán nagykövettel, aki vásárolt is tőlem ikont. Bízom abban, hogy ennek a kapcsolatnak lesz folytatása. Festettem már templomban, rengeteg kiállítást rendeztem, művészeti találkozóknak vagyok az állandó résztvevője. Öröm, hogy ezt csinálhatom. Szívesen oktatnék, de csak akkor vállalom, ha a jelentkező motivációs levélben erősen elkötelezett a valódi ortodox technika iránt és nem dekorációs festészetet szeretne tanulni. Pénzt sem kérnék érte, én sem fizettem a mesteremnek, csak megtalálhatnám a szellemi utódomat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.