EUR: 323,61 Ft
CHF: 287,42 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

Krokker Krisztina: Az ikonfestészet választott engem

Krokker Krisztina, aki a mindennapokban a zalaegerszegi sürgősségi osztályon koordinátorként ment életet, annak idején Franciaországban, egy kolostorban szeretett bele az ikonfestészetbe. Keveset tudunk az ikonokról, ami nem más, mint képbe foglalt imádság, titka a belőle áradó figyelem, sőt a keresztényeknél az Isten megismerésének egyik eszköze. Az ikonfestőknek nagyon szigorú szabályok, az egyház által lefektetett kánon szerint kell alkotniuk, de a művészet más formában nyilvánul meg. Az egyházi kánonok szükségszerűsége keretet ad az ikonnak, maga a festő pedig arra koncentrál, hogy az ikonnak lelket adjon, belső sugallat, mély hit által dolgozzon, és minél közelebb hozza, azt az emberhez – meséli a művésznő.

– Hogy kezdődött a szerelem?


– Amikor a francia kolostorban jártam, laikusan nézelődtem, találkoztam a belga mesteremmel, aki csodálatos átéléssel beszélt az ikonok történelméről, titkos teológiai dolgokról, elragadott a varázslatuk. Rengetegféle ikon létezik, folyamatosan képzem magam, utánaolvasok azóta is. Eleinte nem volt magyar szakirodalom, de a rendszerváltás után kinyílt a világ, elérhetőbbé váltak a tartalmak. Az ikon valójában táblakép, de jelenvalóvá teszi azt, akit ábrázol, ne gondoljon senki arra, hogy bálványimádás, mert nem változik az ikon az adott személlyé, egy szent tér, egyfajta tükörkép fogható fel általa a túlvilágra. Így például a képek értelmezése során fontos tudni, hogy az ikonoknak nincs linearitása és nincs időbelisége sem: az egyházi tanítás szerint Isten mindenhol jelen levő és Isten örökkévaló. Ebből kiindulva az ikon egyszerre több nézőpontból mutatja be a képet, és úgynevezett fordított perspektíva érvényesül. Míg más képnél mi figyeljük az alkotást, az ikon előtt állva az az érzésünk, hogy az ikon szemlél minket, transzcendens erőterébe vonja a nézőt, mi vagyunk a gyújtópontban. Úgy kap értelmet, ha valaki szemléli.

– Mi alapján választasz az alkotásaidhoz témát?


– Gyakorlatilag a megrendelőim döntenek. Ha magamnak választok, legtöbbször a sugallatra hallgatok, volt angyalos korszakom, amik ma is örök szerelmeim, mostanában pedig a nyugati szentek érdekelnek jobban. Ha valaki nem hívő, nem lehet ikonfestő, hiszen a művészi szabadság ilyenkor szolgálattá válik. Egyre több az ikonfestő hazánkban is, sok kör és tábor is van, de kevesen csinálják igazán jól. Én az eredeti ortodox tojásfestést használom, a legtöbben sajnos olajjal festenek, pedig az ikon alapvető feltétele, hogy csak a teremtett világ része lehet lenni, ergo csak természetes alapanyagokat szabad használni. Ezt úgy értsd, hogy maga a pigment, növényi és ásványi eredetű, por alapban rendelek, és a tojássárgáját dolgozom fel hozzá, abból lesz a liquid, ami oldószere és kötőanyaga is a pigmenteknek, ami azért igényel nagy gyakorlatot, mert el kell találni, mennyi, ami nem kevés vagy sok.

– Milyen eredményeket értél el eddig?

– Szerénytelen leszek, nekem már a világ elég sok táján van képem, többek közt Új-Zélandon, Japánban, Svédországban, Kanadában, Ausztráliában, gyakorlatilag rengeteg országban. Két éve ebédeltem együtt a japán nagykövettel, aki vásárolt is tőlem ikont. Bízom abban, hogy ennek a kapcsolatnak lesz folytatása. Festettem már templomban, rengeteg kiállítást rendeztem, művészeti találkozóknak vagyok az állandó résztvevője. Öröm, hogy ezt csinálhatom. Szívesen oktatnék, de csak akkor vállalom, ha a jelentkező motivációs levélben erősen elkötelezett a valódi ortodox technika iránt és nem dekorációs festészetet szeretne tanulni. Pénzt sem kérnék érte, én sem fizettem a mesteremnek, csak megtalálhatnám a szellemi utódomat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.