EUR: 324,12 Ft
CHF: 285,60 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Kecskemét

Különleges kincsek sora a Numizmatikai Hírös Napon

Pénzérmék, kitüntetések, jelvények tömkelegét tekinthették meg az érdeklődők a Neumann János Egyetem sportcsarnokában, ugyanis harminckettedik alkalommal rendezték meg a Numizmatikai Hírös Napot Kecskeméten, amelyet idén az éremgyűjtők 48. vándorgyűlésével kötöttek össze.

Száz gyűjtő több tízezer kincsét nézegethették meg az érdeklődők a Neumann János Egyetem sportcsarnokában. Harminckettedik alkalommal rendezte meg városunkban a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja a Numizmatikai Hírös Napot. Nem csupán a hírös városban közkedvelt a már hagyománnyá vált rendezvény: az ország egész területéről, Nyíregyházáról, Győrből, de még a határon túlról, Szabadkáról is érkeztek gyűjtők erre a hétvégére.


A régi kincsek között akadtak egészen ritka darabok is

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja még az 1960-as években alakult, a tagok fejéből pattant ki az ötlet, hogy össze kellene fogni a numizmatika, vagyis az éremgyűjtés kedvelőit, hogy a közös rendezvények által találkozhassanak egymással, csereberélhessék kincseiket.

Ezeket az evőeszközöket nem véletlen díszíti Buddha alakja, hiszen a messzi Thaiföldről érkeztek

A rendezvényen meg volt határozva, melyek azok a cseretárgyak, amelyek a gyűjtők asztalaira kerülhettek, és melyek azok, amelyeket tilos volt kipakolni. Engedélyezettek voltak a numizmatikai anyagok (érmek, plakettek, fém- és papírpénzek, kitüntetések, bárcák és jelvények), filatéliai anyagok (bélyegek, képeslapok, telefonkártyák), de kitüntetésekkel, egyenruhákkal és tartozékaikkal, órákkal és az említett tárgyakhoz kapcsolódó irodalommal is találkozhattunk. Nem lehettek cseretárgyak az ásatási és régészeti leletek, festmények, porcelánok, üvegek, szeszes italok, de még a csokoládék sem.


Ezen pénzérme próbaveretéből az egész világon csupán tíz darab van, és egyet megtekinthettek a kiállítás látogatói

A Numizmatikai Hírös Naphoz idén kapcsolódott az éremgyűjtők 48. Vándorgyűjtése, ezáltal kétnaposra bővült a program. A különböző települések éremgyűjtő csoportjai a bugaci aranymonostori ásatások kincseit tekinthették meg, másnap pedig kecskeméti városnézésen vehetnek részt.

Kapcsolódó Cikkek