2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Veszprém

Kultúra a csillagok alatt

Négy alkalommal hosszabb nyitvatartással várja látogatóit a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum több kiállítóhelye. A Laczkó Dezső Múzeum főépülete és a Bakonyi Ház augusztus 4-én, szombaton és 10-én, pénteken 12–22 óra között fogadja a vendégeket, míg a várbeli kiállítóhelyek: a Tűztorony, a Várbörtön és a Hősök Kapuja július 28-án, szombaton és augusztus 17-én, pénteken 12–22 óra között térnek el a megszokott nyitvatartásuktól. Ritka alkalom ez, amikor a vár legmagasabb pontjáról, a Tűztorony erkélyéről a város éjszakai panorámájában is gyönyörködhetünk.

A Hősök Kapujában is felkapcsolják a villanyt (fotó: Domján Attila, archív)

A nyitvatartás alatt a Várbörtön minden egész órakor induló turnusokban folyamatosan látogatható audio guide-dal, míg 19, 20 és 21 órakor csoportos tárlatvezetést is tartanak – a hatvanfős programokra érkezési sorrendben lehet jegyet váltani, amíg a turnusok be nem telnek.


Nem csak Szent Iván éjszakáján nyit ki sötétedés után is a múzeum (fotó: Domján Attila, archív)

A szervezett tárlatvezetések mellett megtekinthetők az állandó kiállítások és az időszaki tárlatok is. A múzeumban jelenleg Veszeli Lajos festőművész kiállítását, a Szent Jobbot egykor takaró kendőt és a hozzá kapcsolódó tárgyi emlékeket, valamint az egykori múzeumigazgató, Vajkai Aurél életművét bemutató, a néprajzos muzeológus születésének születésének 115. évfordulójára összeállított gyűjteményt is láthatja a közönség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.