EUR: 329,89 Ft
CHF: 300,11 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Leszakadt egy híd, 35-en életüket vesztették – Videó!

Leszakadt egy autópályahíd középső, 80 méter hosszú szakasza kedden délben Genovában. Kora esti értesülések szerint a halálos áldozatok száma legkevesebb 35, a sérültek közül 13 került kórházba, közülük 5 állapota válságos. A jelenlegi ismeretek alapján nincs magyar érintettje a balesetnek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe


A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel szerdán munkaszüneti ünnepnap lesz Olaszországban. A bő egy kilométer hosszú híd 80 méteres szakasza 45 méteres mélységbe zuhant felhőszakadáskor. Több szemtanú elmondása szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

A híd egy patakot és ipari területet ível át, zömmel raktárépületekre zuhant leszakadt darabja. Egyelőre úgy tudni, hogy a kát szenvedett épületekben senki sem sérült meg.


A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég közlése szerint a tragédia tejesen váratlan volt, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul állapotát állandóan ellenőrizték, gyakrabban, mint amennyit a törvény előír.

“Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le” – mondta kedd délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén a Skyews24 tévének

Emmanuel Macron francia elnök – aki jelenleg Franciaország déli részén lévő elnöki rezidenciában tartózkodik – már kedden koradélután telefonon beszélt Giuseppe Conti olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök is Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. .

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy még Genovába utazik. Elisabetta Trenta védelmi miniszter felajánlotta a hadsereg segítségét a mentésben, amelyben kétszáz tűzoltó vesz részt.

A Morandi hidat 1967-ben avatták fel. Van ahol 90 méter magasan ível, két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter. Két éve elkezdték a híd felújítását. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát. Az ASPI cég ugyanakkor közölte, hogy túl korai választ várni az okra.

A katasztrófamentők egész éjjel kutattak esetleges túlélők után

Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott esetleges túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott.

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökség nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Kapcsolódó Cikkek