2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Aktuális

Macron hadat üzent Orbánéknak

Jól látják, ha engem tartanak legfőbb ellenzéküknek – üzente Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matteo Salvini olasz belügyminiszternek. Úgy tűnik, a migránssimogató és bevándorlást ellenző erők nyílt csatába kezdtek az európai fősodor irányításáért.

Kiélesedett az EU eltérő migrációs politikát követő tagállamainak ellentéte, aminek a jövő májusi EP-választások vethetnek majd véget. Mint azt a Lokál is megírta, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Liga-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök milánói megbeszélése után közösen hangsúlyozta: a migráció által okozott problémák miatt a két országnak egy új Európai Parlamentre és egy új Európai Bizottságra lenne szüksége. Salvini meg is nevezte Emmanuel Macron francia elnököt mint a bevándorláspárti Európa vezetőjét, aki azonnal visszadobta a kesztyűt, amikor Dániában úgy nyilatkozott: nála valóban nincs nagyobb ellenfele a kontinensen a migránsellenes pártoknak.


Macron elismerte, hogy ő vezeti a bevándorláspárti Európát Fotó: EPA/CAROLINE BLUMBERG

– Jelenleg „seregszemle” zajlik Európában az EP-választások előtt, és az egyik oldalon már színt vallott Heiko Maas német külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök, akik egyértelműen az Európai Egyesült Államok mellett tették le a voksukat. A másik oldalon áll a szuverenisták két komoly képviselője, Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter – mondta Pócza István, a Századvég elemzője. Hozzátette:  a migráció szempontjából látható, mit okozna, ha az Európai Egyesült Államok koncepciójának képviselői kerülnének többségbe, hiszen azzal

A Salvini-Orbán találkozó európai jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy napok óta foglalkozik nemcsak a magyar és az olasz, de a francia mellett számos ország sajtója is.


A Macronhoz hú francia Liberation például elismerte: fennáll a veszély, hogy az EP-választáson a migrációellenes erők javára tolódnak el az erőviszonyok. Hozzáteszi, hogy Macron elképzelései korlátozottan találtak támogatásra, nem sok híve van a tagállamok között. Az őt támogató Angela Merkel német kancellár befolyása pedig a saját hazájában is meggyengült.

 

Még a francia sajtó sem zárja ki az Orbán-Salvini tengely EP-sikerének lehetőségét Fotó: facebook/orbanviktor

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek