2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

Magas a mikroműanyag koncentrációja a Húsvét-sziget körüli vizekben

Különösen magas a mikroműanyag koncentrációja a Húsvét-szigetek körüli vizekben – állapította meg egy német-chilei kutatás, amelynek szerzői szerint a vizek szennyezettsége már a Föld legtávolabbi régióit is érinti.

“Különösen magas mikroműanyag-koncentrációt mértünk a Húsvét-szigetnél és a chilei partoktól 2000 kilométeres távolságban – mondta Martin Thiel, a chilei Coquimbóban lévő Északi Katolikus Egyetem munkatársa. A Húsvét-sziget a Csendes-óceán déli részén, Dél-Amerikától és Ausztráliától több ezer kilométer távolságban helyezkedik el.


A Frontiers in Marine Science című tudományos lapban a kutatók rögzítették a szennyezettség mértékét és hatását a tengeri ökoszisztémára. 97 különböző fajnál mutatták ki a műanyag szeméttel való közvetlen kapcsolatot: 20 halfajnál, 53 tengeri madárnál, 19 különböző tengeri emlősfajnál és 5 tengeriteknős-fajnál. Az állatok vagy beleakadtak a szemétbe vagy a táplálékukkal vették azt fel.

“Az állatok gyomrában mindenféle lehetséges műanyag töredéket megtaláltunk, egy részüknél elrettentően magas koncentrációban” – mondta el Nicolas Ory, a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa. Ezek a műanyag részecskék károsították vagy legyengítették az élőlényeket, hosszútávon erősen megnövelik a halálozási arányt.


A kutatócsoport szerint sürgető a műanyag szemét csökkentésére tett intézkedések bevezetése.

A tudósok vízmintákat elemeztek, amelyek a Csendes-óceán Húsvét-sziget és a dél-amerikai kontinens közötti területén vezetett expedíciókról származnak. Olyan tengeri organizmusokról készített jelentéseket is elemeztek, amelyekben nagyobb műanyag részeket, például régi halászhálók darabjait találták.

“Ez gyakran előfordul a Humboldt-áramlat parthoz közeli régióiban, ahol intenzív a halászat, míg a Csendes-óceán nyílt területein inkább azt látjuk, az élőlények inkább apróbb részecskéket nyelnek le” – emelte ki Thiel.

A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a műanyagrészecskék a szubtrópusi áramlat területén koncentrálódnak – hangsúlyozta a német tengerbiológus, aki évek óta él Chilében és az óceánok szennyezettsége ellen harcol.

“Ezek nem jó hírek. Az óceánokban lévő szemét problémája globális” – foglalta össze a szakértő. A tanulmány alátámasztja a nemrég véget ért világszintű vitorlásversenynek, a Volvo Ocean Race-nek a Geomar kezdeményezésére végzett méréseit.

Ezek szerint a Csendes-óceán déli részében lévő Nemo pontnál is mikroműanyagot mértek a vízben. Ez az a pont, amely a világon a legtávolabb van minden szárazföldtől.

Kapcsolódó Cikkek