2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Szolnok

Magas a pollenkoncentráció

Országszerte egyre magasabb a parlagfű koncentrációja. Általában csak augusztus 20-a után kezdődik az allergiaszezon, idén azonban már két héttel korábban virágzott a növény. Az Országos Közegészségügyi Intézet 13-án másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt.

A parlagfüves területek irtását minden évben kötelezővé teszik, július elseje óta pedig ellenőrzik is. Ha az ingatlantulajdonosok, a -kezelők vagy a termőföldek használói nem tették meg a megfelelő óvintézkedéseket a parlagfű-mentesítés érdekében, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthatnak. Július elsejétől a fertőzött területek bejelentésére is van lehetőség.


A polleninfo.oki.hu weboldalon egy térképen folyamatosan nyomon lehet követni a pollenkoncentrációt. Az OKI tájékoztatása szerint a parlagfű koncentrációja jellemzően minden évben a magas-nagyon magas tartományban alakul, a csalánfélék, az üröm, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje pedig általában közepes-magas koncentrációt ér el. A pázsitfűfélék és az útifű koncentrációja valószínűleg alacsony marad.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.