EUR: 322,79 Ft
CHF: 283,70 Ft
2018. november 14., szerda
Aliz

Egyéb Szolnok

Magas a pollenkoncentráció

Országszerte egyre magasabb a parlagfű koncentrációja. Általában csak augusztus 20-a után kezdődik az allergiaszezon, idén azonban már két héttel korábban virágzott a növény. Az Országos Közegészségügyi Intézet 13-án másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt.

A parlagfüves területek irtását minden évben kötelezővé teszik, július elseje óta pedig ellenőrzik is. Ha az ingatlantulajdonosok, a -kezelők vagy a termőföldek használói nem tették meg a megfelelő óvintézkedéseket a parlagfű-mentesítés érdekében, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthatnak. Július elsejétől a fertőzött területek bejelentésére is van lehetőség.


A polleninfo.oki.hu weboldalon egy térképen folyamatosan nyomon lehet követni a pollenkoncentrációt. Az OKI tájékoztatása szerint a parlagfű koncentrációja jellemzően minden évben a magas-nagyon magas tartományban alakul, a csalánfélék, az üröm, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje pedig általában közepes-magas koncentrációt ér el. A pázsitfűfélék és az útifű koncentrációja valószínűleg alacsony marad.

Kapcsolódó Cikkek