2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szolnok

Magas a pollenkoncentráció

Országszerte egyre magasabb a parlagfű koncentrációja. Általában csak augusztus 20-a után kezdődik az allergiaszezon, idén azonban már két héttel korábban virágzott a növény. Az Országos Közegészségügyi Intézet 13-án másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt.

A parlagfüves területek irtását minden évben kötelezővé teszik, július elseje óta pedig ellenőrzik is. Ha az ingatlantulajdonosok, a -kezelők vagy a termőföldek használói nem tették meg a megfelelő óvintézkedéseket a parlagfű-mentesítés érdekében, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthatnak. Július elsejétől a fertőzött területek bejelentésére is van lehetőség.


A polleninfo.oki.hu weboldalon egy térképen folyamatosan nyomon lehet követni a pollenkoncentrációt. Az OKI tájékoztatása szerint a parlagfű koncentrációja jellemzően minden évben a magas-nagyon magas tartományban alakul, a csalánfélék, az üröm, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje pedig általában közepes-magas koncentrációt ér el. A pázsitfűfélék és az útifű koncentrációja valószínűleg alacsony marad.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.