2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Pécs

Magyar aranyérem az iGeo nemzetközi földrajzolimpián – PTE-közreműködéssel

Történelmi sikert ért el egy magyar tanuló, Kaszap Kinga a kanadai Québecben megrendezett nemzetközi földrajzolimpián. A 17 éves lány 43 ország 163 versenyzője közül került a legjobbak közé, de három társa is szépen szerepelt a megmérettetésen. A nem mindennapi győzelemnek pedig egy pécsi szála is van.

A nyertes csapat

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem rendezi meg évről évre azt a versenyt, ahová a magyar diákok közül a legjobbak kerülhetnek be. Mindezt egy háromfordulós előválogató előzi meg, amelynek online része és persze elméleti, valamint terepi része is van. Ez utóbbi kettő már Pécset érinti, hiszen a baranyai megyeszékhelyen az ország hatvan legjobb földrajzosa csap össze. Itt több professzor is meglátogatja a diákokat, előadásokat tartanak és persze hasznos tanácsokat is adnak a világversenyre készülőknek. A nemzetközi versenyre idén is a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny szolgált válogatóul, amelyet a Modern Geográfus Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervez, dr. Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével.


Kinga – aki az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója – több interjújában is kiemelte, hogy a Pécsett töltött idő nagyon hasznos volt a magyar csapat számára. Rajta kívül Mészáros Márton (Pápa, Türr István Gimnázium) ezüst-, Mészárik Márk (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) bronzérmet szerzett, míg a negyedik versenyző, Bodansky Benjámin (V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest) a középmezőnyben végzett. Összességében a magyar csapat szereplése felülmúlta az elvárásokat, már csak azért is, mert a versenyzők még csak a 10. vagy a 11. osztályt fejezték be júniusban, így jövőre is indulhatnak az iGeón.

Az új versenyszezon októberben kezdődik online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon lesz elérhető.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.