EUR: 325,17 Ft
CHF: 295,02 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Pécs

Magyar aranyérem az iGeo nemzetközi földrajzolimpián – PTE-közreműködéssel

Történelmi sikert ért el egy magyar tanuló, Kaszap Kinga a kanadai Québecben megrendezett nemzetközi földrajzolimpián. A 17 éves lány 43 ország 163 versenyzője közül került a legjobbak közé, de három társa is szépen szerepelt a megmérettetésen. A nem mindennapi győzelemnek pedig egy pécsi szála is van.

A nyertes csapat

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem rendezi meg évről évre azt a versenyt, ahová a magyar diákok közül a legjobbak kerülhetnek be. Mindezt egy háromfordulós előválogató előzi meg, amelynek online része és persze elméleti, valamint terepi része is van. Ez utóbbi kettő már Pécset érinti, hiszen a baranyai megyeszékhelyen az ország hatvan legjobb földrajzosa csap össze. Itt több professzor is meglátogatja a diákokat, előadásokat tartanak és persze hasznos tanácsokat is adnak a világversenyre készülőknek. A nemzetközi versenyre idén is a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny szolgált válogatóul, amelyet a Modern Geográfus Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervez, dr. Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével.


Kinga – aki az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója – több interjújában is kiemelte, hogy a Pécsett töltött idő nagyon hasznos volt a magyar csapat számára. Rajta kívül Mészáros Márton (Pápa, Türr István Gimnázium) ezüst-, Mészárik Márk (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) bronzérmet szerzett, míg a negyedik versenyző, Bodansky Benjámin (V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest) a középmezőnyben végzett. Összességében a magyar csapat szereplése felülmúlta az elvárásokat, már csak azért is, mert a versenyzők még csak a 10. vagy a 11. osztályt fejezték be júniusban, így jövőre is indulhatnak az iGeón.

Az új versenyszezon októberben kezdődik online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon lesz elérhető.


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.