EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Zalaegerszeg

Makettverseny és kiállítások

Tizennegyedik alkalommal rendeznek makettversenyt az Apáczai ÁMK-ban, az egész napos program eseménydúsnak, pörgősnek ígérkezik. A kiállított maketteken kívül a szervezők igyekeznek további érdekes látnivalókkal és bemutatókkal színesíteni a programot, hogy a látogató családok minden tagjának emlékezetes maradjon a rendezvény.

Az érdeklődők találkozhatnak a Flymasters Collection Museum kiállításával, egy különleges magángyűjteménnyel, amelynek első nyilvános bemutatkozása a Wolfpack 2018-on lesz Zalaegerszegen. Repülősrelikviákat, -felszereléseket, pilótaöltözékeket, alkatrészeket, sőt katapultüléseket is bemutatnak, amelyeket a repülés hőskorától napjainkig gyűjtött össze Masters Alex. A rendezvény vendége lesz a Stratégiai Terepasztalos Játék Klub Hévízről és a Főnix Modellező Sportegyesület Cserszegtomajról. Utóbbiak rádió-távirányítású (RC) autókkal szaggatják fel az aszfaltot, de ultrakönnyű repülőmodelljeikkel a levegőt is meghódítják.


A vasútmodellezés iránt érdeklődők sem fognak csalódni, működő terepasztalokkal érkezik a soproni vasútmodellező bolt, persze magukkal hozzák az üzlet kínálatát is. Vasút témakörben még a zákányi Kovács Tibor bácsi saját készítésű mozdonyai is megcsodálhatók.

Nem maradhat el a makettbörze sem, hiszen a makettverseny egyben ideális lehetőség az új, összeépítésre váró készletek beszerzésére éppúgy, mint az összeépítéshez, festéshez elengedhetetlenül szükséges eszközök, segédanyagok megvásárlásához. De lesz még retró modellautó-kiállítás, veterán autók és motorok bemutatkozása és az érdeklődők a helyi „Hadkieg” toborzósátrában akár a katonai életpályáról is információkat szerezhetnek. Minden bizonnyal ismét lehetőség lesz hatástalanított fegyverek kézbevételére is, egy kis nosztalgiázásra az idősebb korosztály részéről.


A rendezvény négy kiemelt témával pezsdíti fel a versenyszellemet, melyek a következők:

Sztálingrád – A II. világháború európai fordulópontjának tekintett csata 76 évvel ezelőtt, 1942. augusztus 21-én kezdődött. A közel másfél millió áldozattal járó hadműveletben a német, olasz, román erők mellett a 2. magyar hadsereg is részt vett. A szemben álló felek elesettjeinek emlékére a sztálingrádi csatához köthető haditechnika.

Magyar használatban álló harcjárművek – Igazán széles merítési lehetőséget jelent ez a csoport. Az I. világháborúban magyar harckocsiról még nemigen ejthetünk szót, de a páncélvonatok és páncélautók már megjelentek katonáink járművei közt. A második nagy világégés idején magyar fejlesztésű és gyártású eszközök is feltűntek a csatatereken. Napjainkban a korábbról megörökölt keleti haditechnika mellett nyugati eszközök és ismét hazai fejlesztések állnak rendelkezésünkre. A szervezők bíznak abban, hogy sok induló lesz ebben a kategóriában, hiszen néhány távol-keleti és lengyel gyártó mondhatni elkényeztette a magyar makettezőket kis hazánk által gyártott harckocsik makettjeinek kibocsátási hullámával.

Olaszok – Az ókori légióktól a Lamborghini Huracánig. Új ötletként első alkalommal emeltek ki egy nemzetet, hogy annak történelmét a makettezésen keresztül mutassák be. A cím gyakorlatilag önmagáért beszél.

Star Wars – Makettes területen tovább dübörög a csillagok háborúja és egyre több cég adja ki a történethez köthető figurák vagy eszközök makettjét is. Lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni a Star Wars-univerzumot, de egy dolog tagadhatatlan, ez a modern mese beírta magát az emberi történelembe és kultúrába.

A belépés és a makettversenyen való részvétel ingyenes.

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.