EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Zalaegerszeg

Mányoki Attila pokoli kalandot élt át

Csodával határos módon életben maradt és már hazaérkezett büszkeségünk, Mányoki Attila, aki közel négy hete próbálkozott meg az Északi-csatorna átúszásával. A több mint 35 kilométeres táv vége előtt nem sokkal azonban kísérői úgy döntöttek, hogy feladják a megmérettetést. A zalaegerszegi hosszútávúszó az úgynevezett Ocean’s Seven kihívás hét tengerszorosából hatot már teljesített. Ez lett volna az utolsó, ám a 10–12 fokos hideg vízben útját még oroszlánmedúzák is keresztezték. Gyakorlatilag teljes testtel átment két oroszlánmedúzán, legyengítette a szervezetébe jutott méreganyag,  leblokkolta a keringési rendszerét és az anyagcseréjét. Tíz és fél óra úszás, valamint 36 kilométer megtétele után a stáb kiemelte a vízből, ekkor már eszméletlen állapotban volt.

Ezt követően az úszót az Egyesült Királyság egyik belfasti klinikáján kezelték, ahová már életveszélyes állapotban érkezett, tüdeje összeomlott, ezért sokáig mély altatásban, lélegeztetőgépen tartották. Attila nagyon rossz állapotban volt, de ezt a harcot már nem adta fel, habár az orvosok szerint is csak a csodán és a szerencsén múlt, hogy egyáltalán életben maradt. A versenyzőt 13-án délután engedték ki a klinikáról, ahonnan autóval érkezett haza Zalaegerszegre, mivel hat hétig repülőre sem ülhet. Itthon szintén több vizsgálat és ellenőrzés vár rá. Úgy tervezi, jövőre ismét nekivág az utolsó, életveszélyeket tartogató csatorna meghódításának, hogy átússzon Észak-Írországból Skóciába, és ezzel a világon a 12. emberként teljesítse az Ocean’s Seven sorozatot.


Attila annak idején pokolinak és hidegnek nevezte az Északi-csatornát, valamint úgy nyilatkozott, hogy eddigi úszásai alkalmával már számtalanszor volt része hideg környezetben úszni, versenyezni, ám eleinte nagyon nehezen tudott alkalmazkodni a hideg vízhez, de egyre jobban kezdte elsajátítani a nagyobb távokat, egyre hidegebb környezetben. Számára a 16 fok körüli hőmérséklet még kényelmes, de az alatt már kezd gyengülni, égeti a bőrét, merevedik az arcizma. Ezen a megmérettetésen a hagyományok miatt csak normál úszónadrágban lehet indulni, így nincs lehetőség a test védelmére. Az Északi-csatorna átúszásának a távja 35,1 kilométer. A nehézséget a természeti körülményekben kell keresni, ugyanis két áramlat és a tengeri élővilág gátolja a sikeres átkelést, valamint a 10–12 fokos vízhőmérséklet. E körülmények miatt akár 40 kilométer felett is lehet a megtett táv hossza.

Az első átúszási kísérlet 1924-ben volt, ám az első sikeres átúszásig 1947-ig kellett várni. A több mint 80 év alatt több mint 50 sikeres átúszás történt, az úszók jelentős részének a hypothermia miatt kellett feladnia az átúszási kísérletet.


Ken Belshaw, Magyarország tiszteletbeli konzulja is meglátogatta a kórházban

Attiláról még a BBC is hosszú cikket közölt, a képen lábadozás közben

Ilyen hosszú távon ennyire hideg vízben sosem úszott

12-13 fokos vízben teljes testhosszal ment át a medúzákon Attila

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.