2019. augusztus 20., kedd
István

Külföld

Már a német kormány is következetes az illegális bevándorlás elutasításában

Már a német kormány is következetes az illegális bevándorlás elutasításában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Berlinben Helge Braun német kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Gulyás Gergely a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: tárgyalópartnere, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa megerősítette, hogy “Németországnak mindenki barátja, aki Európa külső határait védi”.


A magyar kormány szerint “mindenféle illegális bevándorlás ellen fel kell lépni, és ebben már a német kormány véleménye is következetes” – tette hozzá a Fidesz politikusa.

Most már Berlinben is kormányzati álláspont, hogy a schengeni övezet országainak eleget kell tenniük a külső határok védelmét előíró kötelezettségnek.


Ez azt jelenti, hogy “a mi álláspontunk nem változott, de a vélemények mégis közeledtek egymáshoz” – mondta Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy Magyarország az illegális bevándorlás megakadályozásával Németországot is védi.

A magyar-német politikai kapcsolatok az utóbbi években “legalább annyit változtak, amennyit a németek álláspontja változott a migráció kérdésében”, így ma egy-egy CDU-s állásfoglalást megnézve “nagyon sok területen ugyanazokat a prioritásokat látjuk, amelyekről mi három éve beszélünk” – mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több kérdésben, köztük az integráció és a párhuzamos társadalmak ügyében viszont nincs egyetértés, “de ezért is hangsúlyozzuk, hogy együtt tudunk élni a miénktől eltérő állásponttal” – mondta Gulyás Gergely.

Kiemelte: minden nemzetnek önállóan kell döntenie arról, hogy “akar-e bevándorlókat fogadni, és a magyar választók ezt a döntést egyértelműen meghozták”.

Az ezer évre visszavezethető magyar-német kapcsolatok most leginkább a gazdaságban hoznak hasznot mindkét országnak, ezen a területen csak sikerek vannak, amelyekre mindenképpen lehet építeni, a digitalizációban és az innovációban előre léphet Magyarország a Németországgal folytatott együttműködés révén – fejtette ki Gulyás Gergely.

Mint mondta, a magyar gazdaság “bizalmi indexe” minden eddiginél magasabb a német vállalatvezetők körében, és a Debrecenben gyárépítésre készülő BMW-vel már a német autóipar harmadik “csúcscége” jelenik meg az országban.

Az is nagyon szerencsés, hogy míg az Audi a nyugati országrészben, a Daimler pedig az ország középső részén, a BMW a keleti régióban hajt végre beruházást, vagyis “az ország minden területén megjelent a legmagasabb technológiával dolgozó német autóipar”.

Ez jól mutatja, hogy “a német gazdaság racionális döntéseket hoz, látja, hogy van olyan munkaerő, amely a legmagasabb technológiai hozzáadott értéket is képes biztosítani”.

“Ráadásul alapvetően van egy szimpátia Magyarország iránt, amellyel szemben a német sajtóban és a nyilvánosságban az utóbbi években sokan próbáltak fellépni, de ez láthatóan nem volt eredményes” – mondta Gulyás Gergely.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant hétfőn Észak-Írországban, az Írországgal közös határ közelében, a hatóságok tájékoztatása szerint az akció célpontjai azok a rendőrök voltak, akiket előzőleg egy csalinak szánt hamis riasztás miatt küldtek a közelbe, és szerencsések voltak, hogy nem vesztették életüket.

  • Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el a műtétsorozatot levezető magyar orvosok vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.