2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Extra

Már most tízezren vannak a Szigeten

A programjaival hivatalosan szerdán induló egyhetes fesztiválra az előzetes jegyeladások alapján a szervezők  mindegy félmillió embert várnak, de a 78 hektáros területre már most beköltözött tízezer ember, akik javarészt külföldiek.

A negyedévszázados múltra visszatekintő Szigetben idén sem fogunk csalódni, elég ha csak egy pillantást vetünk a fellépőkre. A húzónevek között van ugyanis Lana Del Rey, Kendrick Lamar, a Gorillaz, a Mumford and Sons, a Dua Lipa, Kygo, az Arctic Monkeys, Liam Gallagher és Shawn Mendes, de persze a hazai nagy kedvenceink, köztük a Halott Pénz, a Punnany Massif és az Anna and Barbies is óriási bulit csap majd a Hajógyári-szigeten. A Lokál ma már körbejárta a helyszínt, ahol főszervező, Kádár Tamás a fesztivál újdonságaiba is beavatott bennünket.


–Idén az Island of Freedom gondolata kiegészült a Love Revolution kampánnyal, mely úgy jött létre, hogy a szervezőkkel végiggondoltuk, hogy mik azok az alapvető értékek, amelyek ezt a fesztivált immár 25 éve meghatározzák, és kiemelik az európai mezőnyből. A Sziget nem csak egy zenei fesztivál, hanem egy összművészeti, kulturális rendezvény is egyben, mely évről évre új társulatokkal egészül ki.  Nagyon kevés fesztivál mondhatja el magáról, hogy, a bulik mellett komplett színházi és cirkuszi előadásokat bonyolít le. Úgy hisszük, hogy a sok külföldi számára sem a lineup vonzó elsősorban, hisz ezeket a sztárokat könnyen megtekinthetik saját hazájukban is. Kecsegtetőbb számukra az az atmoszféra és szabadságérzet, melynek köszönhetően kiszakadhatnak a szürke hétköznapokból, és tíz napon át gondtalanul élhetnek – magyarázta Kádár Tamás főszervező, majd hozzátette: –Ettől függetlenül persze a fellépők terén is igyekszünk évről évre növelni a színvonalat, ezt bizonyítja, hogy a tavalyihoz képest idén 1 milliárd forinttal többet költöttünk csak a headliner produkciókra, s mondanom sem kell, hogy ez egy óriási léptékű növekedés. Szükség is van a fejlődésre, hisz lépést kell tartanunk az egyre csak növekvő fesztiválpiaccal. Egy egyre élesebb versenyben veszünk ugyanis részt, és büszkén mondhatom, hogy nincs még egy olyan fesztivál Európában, ahol ennyire vegyes lenne a közönség összetétele. Nemcsak Európában, de a világ összes fesztiválján a helyiek túlnyomótöbbségben vannak, és a szervezők örülnek, ha a résztvevők 10-15 százaléka külföldi. Még a nemzetközi fesztiválok egyik legnagyobbikán, a Tomorrowlanden is alacsonyabb a külföldiek aránya, mint a Szigeten. Ebben tehát tényleg világelsők vagyunk – jelentette ki Kádár.

A Sziget valóban Magyarország legjelentősebb turisztikai rendezvénye, hisz ilyenkor mintegy 120 ezer külföldi látogat ide, ám idén először nem a hollandok, hanem az angolok vannak a jelen az igencsak magas 20 ezer főjükkel. Az idelátogatók mintegy 600 programból választhatnak, de aki esetleg napközben pihenni és hűsölni szeretne, annak érdemes ellátogatnia a Sziget Beachre, ahol a Duna mostani alacsony vízállásának köszönhetően remekül lehet majd strandolni is.


Kapcsolódó Cikkek