2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Megadja Gábor: Nem akarom, hogy Európa muszlim legyen

Tartalmas interjút adott lapunknak Megadja Gábor, a 888.hu publicistája és az Echo TV Keménymag című műsorának állandó vendége. A beszélgetés során szóba került a Hír TV körül kialakult hiszti, Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde és a migráció negatív hatásai is.

– Hogyan csöppent bele a publicisztika világába?


– Megtaláltuk egymást G. Fodor Gáborral. Azt a fórumot kerestem, ami kicsit kekec, provokatív, punkos. Erre tökéletes a 888. Nemcsak kekeckedni szeretek, hanem van bennem egy harcos indíttatás is, és úgy gondoltam, hogy ezt az énemet a publicisztikában tudom kiélni. Szeretek ott lenni, ahol a csata zajlik, és mivel a csata nagy része ma a médiában zajlik, így oda igazoltam.

Megadja Gábor (Fotó: Máté Krisztián)

– Megmondóembernek tartja magát?


– Ma így nevezik. Engem nem sért, de én ezt másképp látom. Szerintem azok, akik ilyesmivel foglalkoznak, szerencsések. Igyekszem egy közösséghez és egy közösség nevében beszélni. Próbálom azokat az embereket képviselni, akik nem feltétlenül ebben az iparban működnek. Nem oktatni akarom az embereket, hanem a magam módján szeretném képviselni őket. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jártathatjuk a szánkat, de másképp közelítjük meg a kérdéseket, mint azok, akik értelmiséginek nevezik magukat.

– Értelmiséget mondott, nem éttermiséget. Ez a szó az ön szüleménye. Mit ért ez alatt?

– Az éttermiség egy gúnykifejezés. Van egy olyan tulajdonság, hogy értelem, ami minden egészséges felnőtt ember tulajdonsága. Mindenkinek van értelme, mindenki képes felfogni dolgokat, de van egy csoport, amely kiválasztottnak képzeli és értelmiséginek nevezi magát. Mintha az ő egyedi tulajdonságuk lenne, tehát már a fogalomban van egy felsőbbrendűségi töltet, amit nem tudok elfogadni. Ráadásul úgy gondolják, hogy az absztrakt tudás, az elvont információk birtoklása magasabbra helyezhető, mint azok tudása, akik nem mozognak ebben a szférában. Én viszont úgy gondolom, hogy ez a tudás semmivel sem értékesebb, mint egy autószerelőé vagy péké. Sőt, lehet, hogy ezeknek az embereknek sokkal több praktikus tudásuk, több kapcsolatuk van a mindennapi világgal és ilyen szempontból még irigylem is őket: nekem nincs szakmám, így nekem maradt az okoskodás. Akiknek van, úgy érzem, hasznosabb tudással rendelkeznek, mint mi.

– A Hír TV tulajdonosváltása borzolja a kedélyeket az ellenzéki oldalon. Valóban megszűnt volna a sajtószabadság?

– Hetente szűnik meg. Arról van szó, hogy a Hír TV-nek volt egy tulajdonosa, aki átállította a csatornát, amikor összeveszett a miniszterelnökkel, most pedig eladta ezt a csatornát. A G-nap előtt és után is voltak ott ismerőseink, barátaink. Mondtuk, hogy ne vegyenek részt ebben az átfordulásban, jöjjenek el. Emberek úgy álltak fel, hogy nem tudták, hétfőtől lesz-e munkájuk. Ott voltak bátor emberek, akik azt mondták, hogy ezt nem vállalják, és akkor szóltunk az ott maradt kollégáknak, hogy egy pitiáner bosszúhadjárat gyalogjai lesznek. Nem hittek nekünk. Nem Orbánra meg a jobboldalra kell haragudni, hanem Simicska Lajosra, aki cserbenhagyta őket.

– Gyakran tűnik úgy, hogy a liberálisok csak addig elfogadóak, amíg az ő véleményükkel ért valaki egyet.

– Régi meggyőződésem, hogy a liberalizmus a neve ellenére szabadságellenes ideológiává vált. Az ő reflexeik totalitáriusak. Az ideális állapotuk, amit ők szabad korszaknak tartanak, a 90-es évek voltak, amikor ők domináltak mindent, amikor ők voltak a kizárólagos megmondók. Ez az állapot véget ért.

– A helyszínen hallgatta meg Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét. Mit gondol az elhangzottakról?

– Általánosságban Orbán beszédeiből azt a tanulságot lehet leszűrni, hogy megéri bátornak lenni. Nagyon bátornak tartom őt, mert nem mindig volt ennyi támogatója és akkor is mindig olyan igazságokat mondott ki, amit mások nem mertek vagy nem akartak kimondani. Most is ez történt. Amikor nem volt nyeregben, a liberálisok gúnyolódtak rajta, most pedig feszülten figyelik, mit fog mondani, mert amit ott mond, az általában bejön.

Megadja Gábor (Fotó: Máté Krisztián)

– Volt is felháborodás itthon és külföldön egyaránt.

– Most mintha kisebb lenne a hiszti, olyan nagy vihart nem kavart a beszéd. Az ellenzéki világ annyira romokban van, hogy csak arra futotta nekik, hogy kiadtak egy közleményt, hogy Orbán téved és nem jól látja a világot. A miniszterelnök nemcsak a választásokat nyeri sorra, hanem az összes nagy vitát is, legyen az belföldi vagy külföldi.

– A baloldali és liberális véleményvezérek néha egészen elképesztő párhuzamokat vonnak, hogy elfogadtassák a migrációt. A neten mostanában az terjed, hogy az Aranycsapat is „migránsválogatott” volt.

– Ezt rendszeresen „eljátsszák” az 1849-es aradi vértanúkkal és az ’56-os menekültekkel is. A probléma a következő: nem származásról beszélünk. Azt próbálják rákenni a jobboldalra, hogy rasszista. A kutyát nem érdekli, hogy valaki zsidó vagy szerb. Kultúráról van szó. Azoknak, akik idejönnek a Közel-Keletről, semmi közük a mi kultúránkhoz, és nem is akarnak úgy élni, mint mi. Azt akarják, hogy mi éljünk úgy, ahogy ők. Van egy csomó ember, aki a Közel-Keletről jött, beszéli a nyelvünket, magyar szokások szerint élnek, a gyerekeket is így nevelik, olyanok, mint mi. Arányok kérdése az egész. Nem mindegy, hogy 20 ember jön be vagy 200 ezer. Az se érdekel senkit, ha valaki a muszlim világból jön, ha elfogadja a mi értékeinket, kultúránkat. Ezeket a dolgokat keverik össze.

– Tehát nem a muszlim emberekkel, hanem az iszlám vallással van probléma?

– Ez nem származási kérdés, hanem kulturális, és a kettőnek semmi köze egymáshoz. Bárki bármit mond, a nyugati civilizáció nem összeegyeztethető az iszlámmal. Nem is volt soha. A saját országaikban úgy élnek, ahogy akarnak, de ide ne jöjjön az iszlám. Nagyon helyes, hogy Orbán keresztény kultúráról beszél, mert Európa vagy keresztény lesz, vagy muszlim. Az utóbbit nem szeretném, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Lehet, hogy ez radikális vélemény, de szerintem a nyugati világban nincs helye az iszlámnak.

– Megállítható Európa iszlamizációja?

– Nagyon elszabadultak már a folyamatok Nyugat-Európában. Angliában kommentek miatt megy ki a rendőrség „gyűlöletbeszéd” vétke miatt. Tommy Robinsont lecsukják, mert muszlim erőszakoló bandákról tudósít, amire a mainstream média nem hajlandó, és eközben a saríarendőrök szabadon grasszálhatnak. Nagyon radikális változásokra van szükség, hogy ezt megfordítsuk. Bátorság kell hozzá. Minimum a felbujtó imámokat ki kell paterolni az országokból, ahogy Ausztria tette nemrég.

– A jövő évi európai parlamenti választás után elkezdődhet a változás.

– Jó esély van rá, hogy kiszavazzák a migrációt támogató politikusokat. A miniszterelnök is erre tette a garast. Nagyon remélem, hogy az európai emberek mutatnak egy jó nagy középső ujjat a velük egyáltalán nem törődő elitnek. Ha most nem sikerül megfordítani a folyamatokat, később sokkal nehezebb lesz, ha nem lehetetlen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek