EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Tatabánya

Megnyílt a Gerecse Kapuja

Szélesre tárta kapuit a Gerecse Kapuja. Tatabánya önkormányzata több évtizedes igényt elégített ki azzal, hogy látogatóközpontot építtetett a Gerecse bejárataként számon tartott Kő-hegyen, a sok látogatót vonzó Turul emlékműnél.

Ahogy 1907-ben, a szobor elkészülésekor, úgy ma a szomszédságában megépült látogatóközpont átadásán is együtt ünnepel a megye – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Schmidt Csaba polgármester. Az avatóünnepségen a város vezetője Bencsik János országgyűlési képviselővel, Popovics Györggyel, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Molnár Attilával, Komárom, illetve Stubendek Lászlóval, Észak-Komárom polgármesterével közösen vágta át a nemzeti színű szalagot.


Az 1907-ben átadott szobor a város jelképe és a turisták kedvence

Száztizenegy év után újra van ok az ünneplésre

A Turul emlékmű és közvetlen környezete a tatabányai identitás fontos része, ehhez kapcsolódik szervesen a Gerecse Kapuja – hangsúlyozta az átadóünnepségen Bencsik János.

Ahogyan a mítoszok madarát ábrázoló szoborra, a szomszédságában megépült látogatóközpontra is méltán büszkék lehetünk – tette hozzá köszöntőbeszédében Popovics György. A hagyomány szerint honfoglaló őseink Bánhidánál aratták a döntő győzelmet Szvatopluk morva fejedelem csapatai felett, ennek emlékét őrzi a Turul emlékmű, amelyet 1907-ben, Komárom vármegye megbízásából állítottak. Ennek apropóján Schmidt Csaba a város ajándékainak átadásával mondott köszönetet Komárom és Észak-Komárom városának, illetve a megyének.


Az emlékmű mellé olyan épületet kívánt emelni az önkormányzat, amely méltó Tatabánya jelképéhez. Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg a vázlattervek elkészítésére, amelyeket szavazásra bocsátottak. A közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett.

A Gerecse Kapuja 500 négyzetméteren egyelőre demo verziójú, de folyamatosan fejlődő, augusztus 20-ig ingyenesen megtekinthető interaktív kiállítótérrel, étteremmel, ajándékbolttal, konferenciateremmel, viaferratafelszerelés-kölcsönzővel, parkolóval és akadálymentesített mellékhelyiségekkel várja a turistákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.