EUR: 315,69 Ft
CHF: 280,92 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb I.kerület

Mesterségek és családok ünnepelnek együtt

A családok évében sem marad el Budán az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe. Idén augusztus 17. és 20. között rendezik meg a hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivált, ahol a családok kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit. Az egész napos színpadi programmal színesített rendezvény felejthetetlen élményt nyújt minden korosztálynak.

 A 32. Mesterségek Ünnepén közel 1000 kézművesmesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterségbemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel és népi játszóházakkal várják a látogatókat.  A több mint 800 magyar és 150 külföldi mester látványműhelyeiben megismerkedhetünk a szakmák rejtelmeivel, találkozhatunk sok különleges mesterség képviselőjével. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból. A rendezvényen ki is lehet próbálni a mesterségeket, közel 100 műhelyben tekinthet be a közönség a mesterségek műhelytitkaiba.


– Idén kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és fonás, amelyek eredete a történelem előtti időkre nyúlik vissza – tájékoztatott Adonyi Adrienn, a Mesterségek Ünnepe szóvivője. – Erdélyből még a gyári termékek sem tudták teljesen kiszorítani a paraszti szövőszékeket, s még mindig akad falusi ház, ahol csattog az osztováta. Háznál készül többek között a subaszőnyeghez hasonló, puhára ványolt vastag, meleg gyapjútakaró, a cserge. Gyapotból, kenderből és lenből vagy ezek elegyes anyagából hímes törülközőket, abroszokat, futókat, szedettes falvédőket, kispárnákat, sodrott gyapjúból szőnyeget szőttek. A fonás vesszőből, gyékényből, szalmából vagy csuhéból kivitelezhető, minden más eszköz nélkül. Vesszőből kosarat és tárolóedényeket, szalmából kalapot, táskát, csuhéból széktámlát és ülőkét, gyékényből szőnyeget, falvédőt fontak.

A rendezvényen többek között egy korabeli parasztporta udvarára invitálják a látogatókat, ahol a gyapjú, illetve a kenderfeldolgozás ősi műveleteit követhetik nyomon. A fesztivál látogatói idén is igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményre számíthatnak. A Családok éve tiszteletére bemutatkoznak olyan többgenerációs kézműves-dinasztiák, amelyekben máig élő módon történik a hagyomány átadása.


A négy nap alatt fellépnek hazánk legkiválóbb zenészei, énekesei, valamint táncosai, különleges kulturális csemegéket biztosítva a tartalmas kikapcsolódásra vágyók számára. Szalonna és Bandája a Páva-különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, fellép Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família, a Bognár Szilvia Quartet, és augusztus 20-án 19 órától a Söndörgő és a Vujicsics együttesnek Szörényi Levente lesz a vendége. A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe-karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók. Részletes program a https://www.facebook.com/mestersegekunnepe oldalon található.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.