EUR: 325,91 Ft
CHF: 296,66 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Ózd

Mi lesz veled, Ózd? – ötödik felvonás

Míg 2010 és 2014 között a gazdasági csőd megszüntetésén túl számos közjóléti intézkedést hozott a Fidesz–KDNP városi vezetése, aminek része volt iskolák és orvosi rendelők felújítása és óvodai létszámbővítés, a fizető parkolás megszüntetése, új városcímer, addig az elmúlt négy évben ilyenekről nemigen lehet beszélni. Zajlik egy kommunikációs koreográfia Ózdon, aminek csak néhány haszonélvezője van, miközben a város egyre mélyebbre süllyed, aminek a helyrehozása nem kis feladatot ró majd a következő önkormányzatra – nyilatkozta sorozatunk következő részében Fürjes Pál.

Az előző önkormányzati ciklus polgármestere a jelenlegi városvezetés legfőbb tevékenységének a „kommunikációs jólét” programot tartja, a valódi eredmények meg hiányoznak. Mindezt éveken keresztül tudták folytatni a városi sajtóban, a reklámújságban és még a megyei lapban, aminek csak a Lokál Extra megjelenése vetett véget. Erre az újságra azért is volt szükség, hogy az ózdi helyzetet ne csak ezek megközelítéséből ismerjék meg a városlakók. Hozzátette, az ilyenfajta viselkedésnek az lett a következménye, hogy megtörtént az elszigetelődés – még önmagukon belül is –, és egyre erősebb a leszakadás a fejlődő településektől. Néhány pártalapító jobbikos már kilépett közülük, országos szinten még erőteljesebb a feldarabolódás. Ózdon a mai napig követhetetlen a létszámmozgás még vezető funkciókban is. Mindennek városunkra nézve súlyosak a következményei, és kijelenthető, hogy csak egy kormánypárti önkormányzatnak van esélye a további romlás megállítására.


Fotó: Lokál
Polgármesterként (balra) jótékonysági bált szervezett és a bevételt a kórház kapta (jobbra dr. Bélteeczki János főigazgató)

Hol vannak már azok az ígéretek, hogy sikerül a fiatalokat visszacsábítani? Mostanra aggasztóvá vált a demográfiai helyzet, hiszen csak az elmúlt évben 650 fővel csökkent a lakosság száma, ami csupán statisztikai adat, de a munkaerőhiányból látszik, hogy ennél többen vándoroltak el a térségből. És nem jönnek az ígért befektetők sem…

Fotó: Lokál
Fürjes Pál tevékenyen részt vesz a Rombauer-alapítvány működtetésében, a névadóról évente megemlékeznek

Fotó: Lokál
A korábbi polgármestert egyre ritkábban keresi a helyi sajtó

A korábbi önkormányzat próbálta Ózd megítélését javítani, amihez programot dolgozott ki és annak volt része több rövid reklám készítése a városról. Az intézkedések mellé igyekeztek sulykolni, hogy Ózd a lehetőségek városa („Ózd több mint város”, „Hitted volna”). Ám ez az irány 2014-től nem folytatódik. Helyette erkölcstelenséget tükröző hangfelvétel látott napvilágot, a polgármester munkahelyi vetkőzőszáma pedig tovább rombolta a város imázsát. Amatőr módon kezelik a helyi programok megszervezését is, hiszen több alkalommal „sikerült” rászervezni más városi eseményekre. A korábban egységes Városnapok helyett idén volt Jazz Parádé kontra Hétvölgy Fesztivál.


Az önkormányzati feladatok az elmúlt négy évben egyharmadára csökkentek, amihez a Jobbik a polgármester mellé két főállású alpolgármestert alkalmaz. A korábbi ciklusban a sokkal több feladatot Fürjes Pál polgármester Obbágy Csaba félállású alpolgármesterrel el tudta látni, tehát itt is szembetűnő a fölösleges pénzszórás, hiszen egyszerű számítás szerint így hatszoros a túlköltekezés. Ezek után kijelenthető, hogy Janiczak kísérleti kommunikációja kudarcot vallott, márpedig – fogalmazott Fürjes Pál – ha nem sikerült a kísérlet, abba kell hagyni. Ózdnak földön járó vezetésre van szüksége, mert ez a város újabb 4-5 év semmittevést, másik  kísérleti programot nem bír ki összeomlás nélkül. Beteljesületlen ígéretek már voltak, ezek után megvalósítható tervekre van ismét szükség, amilyenek például a Rombauer Tervben szerepelnek. A 2019-es önkormányzati választás tehát létfontosságú, mert ott dől el, hogy Ózdnak marad-e esélye a talpra állásra, vagy csak a múltjáról lehet majd anekdotázni.

Kapcsolódó Cikkek