EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb XIX.kerület

Miért nem újítja fel a piacot az önkormányzat?

Pénz lenne rá, hiszen Gajda Péter (MSZP) polgármester korábbi kijelentésével szemben közel 150 millió forint nyereséget termelt az önkormányzatnak az elmúlt években a Kossuth téri piac, valamiért mégsem kezdik meg a tervezést és a felújítást − írta a kispest.info. Hozzáteszik, azt sem tudni, mire költi a Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő által vezetett VAMÜSZ a bérleti díjakból befolyó összeget.

Érthetetlen, hogy az elmúlt években a bérleti díjakból befolyt közel 150 millió forintot miért nem a borzalmas állapotban lévő Kossuth téri piac átfogó felújítására fordította az önkormányzat − írta a kispest.info. A lap azt is felveti, miért nem adott be pályázatot idén sem a Fővárosi Önkormányzathoz a baloldali városvezetés, hiába kérte azt többször Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok. Pedig a wekerlei kispiac felújítása idén épp a fővárostól a TÉR_KÖZ pályázaton nyert 110 millió forintnak köszönhetően indulhatott meg. Igaz, anno arra sem akarta beadni a pályázatot a baloldali vezetés, a Fidesz–KDNP-frakció kardoskodott érte − tették hozzá.


A piacból befolyó összeget akár a piac fejlesztésére is fordíthatnák

Mint írták, bár Gajda Péter polgármester korábban azt mondta egy nyilvános eseményen, hogy a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt, a Dódity Gabriella által kikért elszámolás egészen mást mutat. A Kránitz Krisztián által vezetett Vagyonkezelő Műszaki Szervezethez (VAMÜSZ) ömlik be a pénz a bérleti díjakból, a 2010 óta a VAMÜSZ-höz nyereségként befolyt csaknem 150 millió forintból már számos munkát el lehetett volna végezni.

− 2015-ben én javasoltam, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési koncepció a piac felújítására, de közel nyolc hónapon át még csak napirendre sem vették a javaslatomat. Azután megtárgyaltuk, alakult egy munkacsoport, de átfogó tervet, ütemezést azóta sem láttam − nyilatkozta Dódity Gabriella, kiemelve, egy-két egyeztetés volt a zöldséges sor megújításáról és az üzletház homlokzatának festéséről, ami városképi szempontból fontos lehet, de nem gondolja, hogy a Kossuth téri piacon jelen pillanatban ez a legégetőbb feladat. − Épp ezért mi továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy nem a kormányt kell szidni, hanem felelős városvezetőként cselekedni kell. A piac bevételét a piacra kell visszaforgatni, illetve pályázni kell a Fővárosi Önkormányzatnál, én pedig örömmel lobbiznék a pályázat sikeréért, ahogy azt tettem a jelenleg megújuló wekerlei kispiac kapcsán is – mondta a fejlesztéspolitikai tanácsnok, aki szóvá tette azt is, hogy a piac bérleti díjaiból befolyó bevételt külön alszámlán gyűjtse a VAMÜSZ, és a befolyt összeget a fejlesztésekre fordítsák. − Jól látható, hogy Gajdáéknak se terve, se akarata nincs arra, hogy a Kossuth téri piac megújulhasson – tette hozzá Dódity Gabriella.


Más kerületekben működik

Nem minden kerület mutogat másra. Budafok-Tétény önkormányzata például a teljes piac átépítésére beadta anno a terveket és nyert is a TÉR_KÖZ pályázaton. A 400 milliós támogatás mellé további 300 millió forint saját forrást is hozzátett, így a régi piac helyett új épült 2016-ban. 2016-ban a XVIII. kerület is nyert 100 millió forintot a Havanna piac közösségi célú megújítására.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.