EUR: 332,90 Ft
CHF: 302,74 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Békéscsaba

Miért veszélyes a parlagfű?

Az elmúlt évhez hasonlóan ebben az esztendőben is kiemelt hatósági feladat a parlagfű elleni védekezés, amit kormányrendelet szabályoz. A települések külterületén a helyszíni szemlét az ingatlanügyi hatóság (illetékes járás földhivatali osztály), belterületen a jegyző végzi. De miért van erre szükség?

A Szegedi Tudományegyetem kutatói megvizsgálták a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Az állatokon végzett kísérletek során arra jutottak, hogy a növénynek agy- és vesekárosító hatásai vannak. Emellett a légúti allergiák előfordulása a teljes lakosság körében 25 százalék – ebből a parlagfűre allergiás betegek aránya csaknem 60 százalék –, ez a szám pedig jóval magasabb, mint a környező országokban, ami azt jelenti, hogy hazánkban jelenleg megközelítőleg 1,5 millióan allergiásak a parlagfűre – nyilatkozta az Egészségkalauznak dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfüvet a világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) is.

A növénynek agy- és vesekárosító hatásai vannak

A jogszabály értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd a vegetációs időszak végéig folyamatosan ellenőrizni a területet és megakadályozni a növény megjelenését. A hatóság ellenőrzéseket is végez ennek érdekében a lakosság bejelentése alapján, amit e-mailen, telefonon, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül vagy postai úton is meg lehet tenni. A helyszíni szemle során állapítják meg, hogy a bejelentés jogos volt-e. Amennyiben a szakemberek találnak parlagfüves foltot, azt egy GPS-szel felszerelt kézi számítógéppel rögzítik, és a terület tulajdonosának 30 nap áll rendelkezésére gyommentesítésre.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.