EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,37 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Békéscsaba

Miért veszélyes a parlagfű?

Az elmúlt évhez hasonlóan ebben az esztendőben is kiemelt hatósági feladat a parlagfű elleni védekezés, amit kormányrendelet szabályoz. A települések külterületén a helyszíni szemlét az ingatlanügyi hatóság (illetékes járás földhivatali osztály), belterületen a jegyző végzi. De miért van erre szükség?

A Szegedi Tudományegyetem kutatói megvizsgálták a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Az állatokon végzett kísérletek során arra jutottak, hogy a növénynek agy- és vesekárosító hatásai vannak. Emellett a légúti allergiák előfordulása a teljes lakosság körében 25 százalék – ebből a parlagfűre allergiás betegek aránya csaknem 60 százalék –, ez a szám pedig jóval magasabb, mint a környező országokban, ami azt jelenti, hogy hazánkban jelenleg megközelítőleg 1,5 millióan allergiásak a parlagfűre – nyilatkozta az Egészségkalauznak dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfüvet a világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) is.

A növénynek agy- és vesekárosító hatásai vannak

A jogszabály értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd a vegetációs időszak végéig folyamatosan ellenőrizni a területet és megakadályozni a növény megjelenését. A hatóság ellenőrzéseket is végez ennek érdekében a lakosság bejelentése alapján, amit e-mailen, telefonon, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül vagy postai úton is meg lehet tenni. A helyszíni szemle során állapítják meg, hogy a bejelentés jogos volt-e. Amennyiben a szakemberek találnak parlagfüves foltot, azt egy GPS-szel felszerelt kézi számítógéppel rögzítik, és a terület tulajdonosának 30 nap áll rendelkezésére gyommentesítésre.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek