EUR: 325,77 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Migránsgyilkosság után tört ki a balhé

Pattanásig feszült a helyzet a németországi Chemnitzben azok után, hogy a hétvégén migránsok késeltek halálra egy férfit, két társát pedig megsebesítették. Kiszelly Zoltán politológus szerint nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a kilátástalanságba belefáradt német középosztály is elégedetlen a Merkel-kormány migránsbarát politikájával.

Többen megsérültek, amikor vasárnap este több mint ezer tüntető tombolt az egykori NDK harmadik legnagyobb városának számító szászországi Chemnitzben, miután aznap hajnalban egy 35 éves férfit halálra szurkált egy 23 éves szír és egy 22 éves iraki migráns. Miután a híradások szerint a tüntetők egy jelentős része „nem német külsejű” járókelőkre támadt, Angela Merkel kancellár szóvivője elítélte az idegengyűlöletet, ugyanakkor egyetlen szót sem ejtett a migránsok által elkövetett súlyos bűncselekményről.


– A merkeli politika úgy igyekszik ballanszírozni, hogy a többséget szólítsa meg, viszont az emelkedő lakbérek, csökkenő bevételek miatt elkeseredett német középosztály kilátástalannak látja a helyzetet, a kormányzat mégis kitart a túlzott politikai korrektség mellett, s ez elsősorban az egykori kelet-németországi területeken egyre nagyobb feszültséget gerjeszt – elemezte a helyzetet a Lokálnak Kiszelly Zoltán politológus.

„Bűnöző külföldiek, kifelé!” feliratú transzparenssel tiltakoztak a kelet-németországi Chemnitzben, miután két migráns halálra késelt egy férfit vasárnap éjjel Fotó:  MTI/EPA/Filip Singer

A szakember szavait támasztja alá, hogy nemzetközi sajtójelentések szerint Chemnitzben a városi focicsapat körül alakult ki egy 150-200 fős, harcra kész szélsőjobboldali mag, miközben a vasárnap esti tüntetésen csaknem ezren vettek részt, vagyis nem csupán a szélsőségesek elégelték meg a migránsbűnözést Chemnitzben.


– A problémát súlyosbítja, hogy a német rendőrség motiválatlan, alulfizetett és elegük van abból, hogy a wilkommenspolitik ellehetetleníti a bűnelkövető migránsok ellen folytatott harcukat. Ráadásul a németeknek azért is kezd elegük lenni az egészből, mert nem látszik remény a változásra, hiszen nagykoalíció kormányoz és a jelek szerint ez a jövőben sem változhat, vagyis hosszabb távra be kell rendezkedniük a merkeli migránsbarát politikára – összegezte Kiszelly.

 (MTI/EPA/Filip Singer)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.