2018. december 12., szerda
Gabriella

Sport

Mitől beteg a magyar vízilabda?

Miért beteg a magyar póló? Beteg-e egyáltalán? Nem biztos, ám az Európa-bajnoki nyolcadik helyezés után minimum valamilyen rendellenességre lehet következtetni. A hazai pólósélet nagyságai próbálnak diagnosztizálni.

Gerendás György, az FTC szakmai igazgatója szerint szó sincs akut betegségről, de a nagy eredmények árnyékában elfelejtődött az utánpótlás-nevelés. Ha nem Märcz Tamás a szövetségi kapitány, akkor más is alighanem ezzel a kerettel vág neki az Eb-nek, de az eredmények hajszolása közepette elhanyagoltuk a játékosképzést. Az a cél, hogy tíz góllal verjünk egy gyenge csapatot, vagy inkább az, hogy kiemelkedő képességű pólósokat neveljünk?


– Orvosi hasonlattal élve a magyar pólónak nem kell még erős gyógyszer, de egészségjavító mézes teára nagy szükség volna, mert különben a tokiói olimpiai részvétel is veszélybe kerülhet – véli a korábbi olimpiai bajnok, Csapó Gábor. – Van pénz, van komoly edzés, csak játék nincs, mert eltűnt az igazi uszodai élet. A mai pólós nem élvezi a játékot, úgy csinál, mintha naponta öt tonna szenet kellene kifejtenie.

– Eltűnt az aranygeneráció, amely elkényeztette eredményeivel a szurkolókat, a zsenik máshol játszanak, most meg kellene tanulni igazi csapatként működni és mérhetetlen alázatot tanúsítani – mondja Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója. – A szakmának kell megfejtenie, mi történt Barcelonában, az Eb előtti eredmények ha biztos  győzelmet nem is, de nyolcadik helyezést sem ígértek.


– Beszédes a bennem élő kép: az oroszok kétgólos vezetésénél a mieink szinte csak helyben tempóztak, ahelyett, hogy meglódultak volna az ellenfél kapuja felé – eleveníti fel megrázó Eb-élményét a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmund. – Magyar válogatott pólós egyszerűen nem tehet ilyesmit, példát vehetnénk a szerbektől, horvátoktól, akik mindig az utolsó leheletükig harcolnak.

Azt pedig már a Lokál teszi hozzá, hogy az egészségmegőrzés érdekében – a fentieken kívül – ideje lenne néhány  játékosnak is önvizsgálatot tartania, és leszállni a magas lóról.

Kapcsolódó Cikkek