EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Ózd

Montenegróban járták az ózdi Vadszilvák

Felejthetetlen élményekben volt részük a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport tagjainak, akik a napokban montenegrói fellépéseken vettek részt. A Bolyki Tamás Általános Iskolában 1998-ban alakult meg a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola ózdi csoportja, amely rendszeres résztvevője a térségi rendezvényeknek, fesztiváloknak és szólótáncversenyeknek. A balkáni kirándulásról Elekné Holló Hilda, a csoport vezetője adott tájékoztatást.

A montenegrói fesztiválra jelentkezni kellett, és amikor azt elfogadták, küldtek egy meghívólevelet. Az egész éves jó munkának köszönhetően mertem jelentkezni, mert úgy gondoltam, ezek a gyerekek rengeteget dolgoznak, és ezért megérdemelnek egy bemutatkozást Montenegróban. Két éve gyűjtöttük rá a pénzt, mert az út közel másfél millió forintba került úgy, hogy a szállás és étkezés költségét a szülők állták.


Jótékonysági rendezvények is segítettek bennünket, mert kellett új viselet, és a fellépésekre szállító busz költsége is elég magas volt. Néhány szponzorunk pénzzel támogatott, így nem volt anyagi akadálya az utazásnak. A csoport így egy nemzetközi néptáncfesztiválon léphetett fel.

Fotó: Lokál
Táblával is tudatták a táncosok, honnan érkeztek

Először Sutomoréban, a tengerparton kialakított színpadon mutatkoztunk be 11 együttes társaságában. Két nap múlva  Petrovacban, a Hotel Palas teraszán mutattuk be repertoárunkat. Mindkét alkalommal menettánccal érkeztünk a szereplés helyszínére. Műsorunkban kalocsai, mezőföldi, nyírségi és dunántúli táncokat láthattak a nézők. Minkét helyen hatalmas sikert arattunk. Különösen megható volt, hogy többen magyarul gratuláltak a fellépés után. Az egyik szereplést követően egy horvát rendezvényszervező elkérte az elérhetőségemet, mert annyira tetszett neki a műsorunk.


Fotó: Lokál
A jó színvonalú előadás kiváltotta a szakma elismerését

Amikor nem volt fellépésünk, megismerkedtünk a környék nevezetességeivel. Kétszer voltunk hajókiránduláson, ami felejthetetlen élményt jelentett gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Huszonnégy órás utazás után értünk vissza Ózdra, kissé fáradtan, de mégis vidáman,. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjük mindenkinek, aki anyagilag vagy más módon támogatta a gyerekek külföldi szereplését.

Fotó: Lokál
 A megérdemelt külföldi út sok élménnyel járt

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.