2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Motormánia amerikai álommal

Tiszavölgyi Péter Zozó barátjával nagy motoros kalandra indul az USA-ba – ez volt a szerkesztőségünkhöz eljutott első hír. Aztán kiderült, hogy a bürokrácia miatt ez nem is olyan könnyű. Ennek ellenére nyeregbe ülnek és az NDK-ban gyártott egykori menő motorokkal elkerekeznek Amszterdamba. Oda, ahonnan a behajózást tervezték.

Péter 21 éves korában szerzett motorkerékpárra jogosítványt. Abban az életkorban kaphatott korlátlan, vagyis teljesítménykorlát nélküli vezetői engedélyt. Ezt az életkort később 24 évre módosították. Apja régi motoros, egy 1985-ös MZ ETZ 250 típusú kétütemű járgánya van, így mondhatjuk, hogy kipufogófüstös családban nőtt fel. Szüleinek éveken át könyörgött egy kétkerekűért, akik féltették gyermeküket és nem szánták rá magukat a vásárlásra. Csakhogy ő Ózdról Budapestre ment továbbtanulni, és ott az összespórolt pénzéből jogosítványt szerzett. Innentől nem volt megállás, amit csak az érez, akit egyszer az MZ füstje megcsapott.


Fotó: Lokál
 Indulásra készen

Nyolc éve viszont úgy gondolta, világot lát a párjával, és az USA-ba mentek szerencsét próbálni. Azóta dolgoztak New Yorkban, majd Kaliforniába, San Diego közelébe költöztek. Évente egy-két alkalommal hazalátogat, és ezért gondolta úgy, hogy jó lenne MZ-vel visszautazni az óceánon túlra. Ott aztán végigmenni a 66-os úton Los Angelestől Chicagóig vagy keresztülszelni Amerikát San Diegótól Miamiig, végig a déli államokban, de Mexikón keresztül motorozni sem lehet kis élmény. Ezeket a lehetőségeket beszélték meg a Londonban élő Kövér Zoltánnal, az egykori gimnáziumi baráttal, majd vásároltak az útra egy MZ TS 25 típusú, 1974-ben gyártott másik motorkerékpárt is. Tiszavölgyi papa ezeket a 30-40 ezer kilométert futott kétüteműeket a legjobb tudása szerint rendbe tette, így felkészülten várták az indulást.

Fotó: Lokál
Az egykori NDK egykori motorkerékpárjai

Aztán rájöttek, hogy vannak buktatók. A járműveket először Magyarországon ki kell vonni a forgalomból, mert csak úgy kaphatnak vámpapírokat. Ez a feltétele, hogy Amerikában megkapják az ott érvényes dokumentumokat és forgalomba helyezzék őket. Ez az eljárás most nem fér bele az idejükbe, ezért idén Amszterdamig motoroznak, szétnézve a kontinensen. Eszükben sincs autópályán utazni, mert sok mindent szeretnének látni az Ózd–Pozsony–Bécs–Prága–Brüsszel–Amszterdam közötti 2000 kilométeres útvonalon. Bíznak abban, hogy műszaki probléma esetén valahol még találnak MZ-alkatrészt, a kétüteműek tankolását pedig a fűnyírókhoz használt keverékbenzinnel oldják meg. Az amerikai álom így 2019-ben válhat valóra.


Fotó: Lokál
A ’70-es évek kedvelt járgánya volt az MZ

Augusztus 11-én indult a két motoros, és útjuk során meglátogatták az MZ-múzeumot is, ahogy arról Péter Facebook-bejegyzéséből értesültünk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.