2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Veszprém

Művészi és emberi kapcsolatok a falakon

Family Art címmel szervezett családi kiállítást Szilágyi von Neuwirth Zoé (ZÉES): a Dubniczay-palota Magtárában berendezett tárlaton édesapja, Zoltán Sándor, egykori férje, Szilágyi Lackó, valamint párja, Brush Ramones munkáit láthatjuk.

A kiállítás kurátora, Hegyeshalmi László méltatta az alkotókat (fotó: Kovács Bálint)

Van valami különösen érdekes, megkapó abban, ha olyan művészek alkotásaiból állítanak össze egy tárlatot, akik személyesen is közeli kapcsolatban voltak, vannak egymással, hatnak egymásra mind művészileg, mind emberileg. Amikor az ő munkáik kerülnek egy térbe, sugározzák a maguk energiáit egymás felé a négy falról, akkor ez a grafikákkal, festményekkel, objektekkel bekeretezett tér maga is egyfajta művészeti produktummá válik, olyan közeggé, amelyben feltárulnak az alkotók közötti kapcsolatok.


Szilágyi Zoé tárlatvezetést tartott a megnyitó résztvevőinek (fotó: Kovács Bálint)

Ez a tér ezúttal Szilágyi Zoét öleli körbe, aki szerettei munkáiból álmodott kiállítást, és aki a megnyitó beszédeket követően idegenvezetést tartott közönségének a saját világában. Ahogy műtárgyról műtárgyra haladtunk, sorra bontakoztak ki a tragédiák – és a szeretet, ami áthatja az emlékeket. Már az első alkotásnál – ZÉES egy Bulgakov-ihletésű objektjénél – édesapja haláláról beszélt Zoé, de rögtön előbukkantak a szép pillanatok is, mint amikor apja az ő (saját bevallása szerint rettenetes) főztjét dicsérte.

A kiállított alkotásokat szeptember 9-ig lehet megtekinteni (fotó:Kovács Bálint)

Az alkotások emlékeket idéznek fel, és fordítva: az emlékezés alkotásokat szül. Láthatunk olyan objekteket, amelyeket apja halála után Zoé fejezett be, és olyan munkáit is, amelyeket Lackó halála után, az ő emlékére készített. Tárlatvezetése során képet kapunk arról, miért nevezte őt megnyitó beszédében „angyalokkal suttogónak” Fodorné Jobbágy Éva.


Szerettei alkotásaiból állította össze a kiállítást Szilágyi Zoé. (Fotó: Kovács Bálint)

A kiállító alkotókat valószínűleg nem kell bemutatni a képzőművészetet szerető veszprémi közönségnek; tudjuk, mire számíthatunk tőlük, és ezúttal még egy kicsit többet is kapunk. Ha négy erős személyiséget zárunk egy szobába, könnyen lehet, hogy szétfeszítik a teret, és ebben a térben, az alkotásokból sugárzó energiák kereszttüzében valamit talán megérthetünk az ő kapcsolatukból.

A FamilyArt kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg a Dubniczay-palota Magtárában.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.