EUR: 323,31 Ft
CHF: 286,20 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Nyíregyháza

Nagy becsben a Bencs

A Rózsakert Szabadtéri Színpad után a város kulturális életének másik megújult gyöngyszemét, a Bencs-villát is átadták a napokban Nyíregyházán, a művészetek iránt érdeklődők nagy örömére.

Mindkét intézmény üzemeltetője a Móricz Zsigmond Színház. A Bencs-villa augusztus 22-ei nyitóünnepségét követően beszélgetés hangzott el Bencs Kálmánnal, városunk egykori polgármesterének leszármazottjával és Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház főigazgatójával, majd társulatának két tagja: Tóth Auguszta és Bakos Kis Gábor fellépését tekinthették meg az érdeklődők. A VIDOR Fesztivál irodalmi programjainak többségét ezen a héten már a Sóstói úti, 1927-ben átadott, eklektikus stílusú épületben tartották, bekapcsolva ezzel ismét a megyeszékhely szellemi vérkeringésébe. Az ingyenesen látogatható programok sorát a tízéves META (Mentális Egészségért Tenni Akarók) Klub szervezésében létrejött, A szerelem margójára című produkció nyitotta, amelyből megismerhették a résztvevők, milyen „a nagy érzés” a múzsák, a nők szemszögéből. Drámatagozatos debreceni diákok szólaltatták meg többek között Petőfi „édes szép ifjú hitvesét”, Szendrey Júliát, az Ady által halhatatlanná tett Lédát és Csinszkát, Babits feleségét, Tanner Ilonát.


A Bencs-villa (Fotó: Lokál)

Másnap A Vörös Postakocsi és a Szabolcsi Szemle koprodukciójának köszönhetően A nyíri részeg című műsorban megyénkhez kötődő szerzők idézték meg városunk legendás szülöttének, a kulináris élvezetek nagy kedvelőjének, Krúdy Gyulának az alkotásait, „íny- és nevetőizom-csiklandozó” módra. Világszerte sokan ismerik és elismerik Szabó Dénes karnagyot, a Cantemus kóruscsalád vezetőjét. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth-díjas zenepedagógussal folytatott beszélgetés a Bencs-estek Köztünk élnek sorozatának nyitó előadása volt. Lapunk megjelenésének estéjén 17 órától ugyanitt Összeomlások… címmel Petrusák János víg monodrámáját Illyés Péter adja elő, amelyben az előadó a kisember prototípusaként küzd a valósággal és a nettel…

Dr. Kovács Ferenc polgármester és Kirják Róbert (Fotó: Lokál)

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója a Lokál Extrának elmondta: „A Bencs-villa turisztikai hasznosítása a kulturális örökségünk megőrzése érdekében” projekt eredményeképpen egy többfunkciós turisztikai attrakció jött létre. Úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkciót: izgalmas irodalmi és zenés esteket rendeznek a továbbiakban a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns villában.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.