2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Nyíregyháza

Nagy becsben a Bencs

A Rózsakert Szabadtéri Színpad után a város kulturális életének másik megújult gyöngyszemét, a Bencs-villát is átadták a napokban Nyíregyházán, a művészetek iránt érdeklődők nagy örömére.

Mindkét intézmény üzemeltetője a Móricz Zsigmond Színház. A Bencs-villa augusztus 22-ei nyitóünnepségét követően beszélgetés hangzott el Bencs Kálmánnal, városunk egykori polgármesterének leszármazottjával és Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház főigazgatójával, majd társulatának két tagja: Tóth Auguszta és Bakos Kis Gábor fellépését tekinthették meg az érdeklődők. A VIDOR Fesztivál irodalmi programjainak többségét ezen a héten már a Sóstói úti, 1927-ben átadott, eklektikus stílusú épületben tartották, bekapcsolva ezzel ismét a megyeszékhely szellemi vérkeringésébe. Az ingyenesen látogatható programok sorát a tízéves META (Mentális Egészségért Tenni Akarók) Klub szervezésében létrejött, A szerelem margójára című produkció nyitotta, amelyből megismerhették a résztvevők, milyen „a nagy érzés” a múzsák, a nők szemszögéből. Drámatagozatos debreceni diákok szólaltatták meg többek között Petőfi „édes szép ifjú hitvesét”, Szendrey Júliát, az Ady által halhatatlanná tett Lédát és Csinszkát, Babits feleségét, Tanner Ilonát.


A Bencs-villa (Fotó: Lokál)

Másnap A Vörös Postakocsi és a Szabolcsi Szemle koprodukciójának köszönhetően A nyíri részeg című műsorban megyénkhez kötődő szerzők idézték meg városunk legendás szülöttének, a kulináris élvezetek nagy kedvelőjének, Krúdy Gyulának az alkotásait, „íny- és nevetőizom-csiklandozó” módra. Világszerte sokan ismerik és elismerik Szabó Dénes karnagyot, a Cantemus kóruscsalád vezetőjét. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth-díjas zenepedagógussal folytatott beszélgetés a Bencs-estek Köztünk élnek sorozatának nyitó előadása volt. Lapunk megjelenésének estéjén 17 órától ugyanitt Összeomlások… címmel Petrusák János víg monodrámáját Illyés Péter adja elő, amelyben az előadó a kisember prototípusaként küzd a valósággal és a nettel…

Dr. Kovács Ferenc polgármester és Kirják Róbert (Fotó: Lokál)

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója a Lokál Extrának elmondta: „A Bencs-villa turisztikai hasznosítása a kulturális örökségünk megőrzése érdekében” projekt eredményeképpen egy többfunkciós turisztikai attrakció jött létre. Úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkciót: izgalmas irodalmi és zenés esteket rendeznek a továbbiakban a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns villában.


Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.