EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Miskolc

Nagyon édesek a makikölykök

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűrűsfarkú makicsaládja évről évre utódokkal gyarapodik. Bár az elmúlt években megszoktuk, hogy már tavasszal világra jöttek a kölykök, idén hosszúra nyúlt a várakozás, csak júliusban születtek meg. Amiben nincs semmi különös, hiszen a szabad természetben akár még szeptemberben is születnek makik.

Gizi, a nőstény gyűrűsfarkú maki rutinos anyának tekinthető, hiszen korábban már hét utódot felnevelt, akik közül ketten jelenleg is a miskolci állatkertben élnek. Így a most világra jött kölykök születése és nevelése gond nélkül zajlik. Az utódok életük első napjait folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodva töltötték, ám ahogy a tápláló anyatejtől egyre erősebbé váltak, már sokkal inkább anyjuk hátán lovagolva utaznak. Sőt időnként el is hagyják anyjukat, hogy apjukkal vagy idősebb testvérükkel játsszanak, ami a látogatók számára is jól látható.


Játékos maki kölykök születtek a Miskolci Állatkertben – fotó: Veress Tamás

A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) Madagaszkár száraz erdős területein honos. Ahogy az itt élő fajok szinte mindegyike, így ők is veszélyeztetettek, elsősorban az erdőirtások miatt. A természetben akár 15-20 fős csapatokban élnek. A csapaton belüli nőstények négy és fél hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, a legtöbb esetben ikreket. Felnevelkedésük után a nőstények általában a szülői csapatban maradnak, míg a hímek elhagyják azt, és új csoportot kell keresniük maguknak. A miskolci állatkertben született makikölykök nemét a gondozóik egyelőre nem tudták megállapítani, viszont a jövőbeli sorsuk itt is ettől függ majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.