EUR: 318,26 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Miskolc

Nagyon édesek a makikölykök

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűrűsfarkú makicsaládja évről évre utódokkal gyarapodik. Bár az elmúlt években megszoktuk, hogy már tavasszal világra jöttek a kölykök, idén hosszúra nyúlt a várakozás, csak júliusban születtek meg. Amiben nincs semmi különös, hiszen a szabad természetben akár még szeptemberben is születnek makik.

Gizi, a nőstény gyűrűsfarkú maki rutinos anyának tekinthető, hiszen korábban már hét utódot felnevelt, akik közül ketten jelenleg is a miskolci állatkertben élnek. Így a most világra jött kölykök születése és nevelése gond nélkül zajlik. Az utódok életük első napjait folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodva töltötték, ám ahogy a tápláló anyatejtől egyre erősebbé váltak, már sokkal inkább anyjuk hátán lovagolva utaznak. Sőt időnként el is hagyják anyjukat, hogy apjukkal vagy idősebb testvérükkel játsszanak, ami a látogatók számára is jól látható.


Játékos maki kölykök születtek a Miskolci Állatkertben – fotó: Veress Tamás

A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) Madagaszkár száraz erdős területein honos. Ahogy az itt élő fajok szinte mindegyike, így ők is veszélyeztetettek, elsősorban az erdőirtások miatt. A természetben akár 15-20 fős csapatokban élnek. A csapaton belüli nőstények négy és fél hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, a legtöbb esetben ikreket. Felnevelkedésük után a nőstények általában a szülői csapatban maradnak, míg a hímek elhagyják azt, és új csoportot kell keresniük maguknak. A miskolci állatkertben született makikölykök nemét a gondozóik egyelőre nem tudták megállapítani, viszont a jövőbeli sorsuk itt is ettől függ majd.

Kapcsolódó Cikkek