EUR: 328,10 Ft
CHF: 297,47 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 16. rész – A schnauzer

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal az SOS Schnauzer Fajtamentés mutatkozik be.

A fajtáról


A schnauzer minden szempontból univerzális kutyának mondható: létezik, törpe, közép és óriás méretben, és családi kutyaként éppúgy megállja a helyét mint munkakutyaként. Általában aktív fajta, így mindenképpen azoknak ajánlott, akik kaphatóak a kiadós sétákra, közös játékokra vagy szívesen eljárnak kutyaiskolába.

Fotó: Profimedia, Alamy

Általában elég makacs ebek, ezért nevelésükhöz némi határozottság szükséges. Ha valaki első kutyásként próbálkozna a fajtával, annak érdemes idősebb felnőtt egyedet választania, hisz a kor előrehaladtával aktivitásuk némiképp alábbhagy.


A törpe: kiskutya nagy egóval

Fotó: Profimedia, Alamy

Kicsi, erőteljes, egy kis energiabomba. Alkata inkább nevezhető zömöknek, mint karcsúnak, de ha játékról van szó, vagy meglát valamit, szalad mint a nyúl. Bátor, okos, ragaszkodó, éber, kitartó, rettenthetetlen, temperamentumos, játékos, néha kicsit makacs, nagy mozgásigényű és hatalmas személyiségű kutya. Azon az állásponton vannak, hogy bármelyik nagykutyának elkapják a bundáját – de persze ez a valóságban nem így van. Élénk és intelligens, mindig ég a vágytól, hogy játszhasson vagy sétálhasson. Hajlamosak az egész játék készletet kipakolni, csak hogy valaki foglalkozzon velük.

Persze nem mind ilyen. A másik változata a nyugis, „hagyjálegésznapaludni” típus. De a sétánál ők is belelkesednek, egy-egy játékban, egy nagy kergetőzésben ők is benne vannak.

Általában 4-8 kg közötti versenysúllyal rendelkeznek, kb. 30 – 35 cm magasak , és 10-14 éves korukig élnek.

Négy színben találkozhatunk vele, ezek a fekete, a só-bors, a fekete-ezüst és a fehér. Sokan még mindig meglepődve mondják, hogy „én azt hittem schnauzer csak feketében van.” A szőrzete szálkás, drótszerű, sűrű és kemény, de nem csomós és göndör.

A közép: ideális családi kutya

A három méret közül a legrégebbi fajta, és aki először vetette meg a lábát külföldön. Értelmes, józan, magabiztos, megbízható, temperamentumos. Nem egy ijedős kutya, figyelmes és jó házőrző. Gyanakvó az idegenekkel, de az ismerősöket örömmel üdvözli.

Fotó: Profimedia, Alamy

Ragaszkodik gazdájához, éppen ezért nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Szereti és türelmes a gyerekekkel, más kutyákkal és egyéb állatokkal is jól kijön – persze ehhez megfelelően kell szocializálni. Igazi családi kutyának való!

Szeret és szívesen, könnyen tanul, de nem szereti sokszor ismételgetni ugyanazokat a feladatokat. Szívesen van póráz nélkül, szeret futni, úszni, apportírozni. Kertben és lakásban is jól érzi magát.

Magasságuk általában 45-50 cm, míg súlyuk 14-20 kg között mozog, 10-14 év a várható életkor. Két színben található: feketében és só-borsban. Szőrzete szálkás és sűrű, melyhez sűrű aljszőrzettel is rendelkezik.

Az óriás: erő és a tekintély

Tiszteletreméltó megjelenésű, nagy, erőteljes, elegáns, tekintélyes termetű, de ennek ellenére mozgása könnyed, harmónikus. Lakásban is jól érzi magát, de termete és mozgásigénye miatt kerti körülmények közé ajánlott. Imponáló méretével könnyen elijeszti az illetéktelen személyeket. Valószínűleg ezt tudja is magáról, ezért nem ugatós.

Fotó: Profimedia, Ardea

60-70 cm marmagassággal, és 35-47 kg közötti súllyal rendelkeznek. Kb. 12-14 évig élnek. Fekete és só-bors színben találhatóak.

A közép és az óriás schnauzer jelleme sok mindenben megegyezik, így az óriás is értelmes, temperamentumos, megbízható, figyelmes, éber, eszes, erős, gyors, nem ijedős, szeret tanulni. Gazdájához határtalanul hűséges, családjához erősen ragaszkodik. Célját mindenáron eléri, rendkívül kitartó, de ugyanakkor óvatos is. Kiváló munka kutya.

Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés nem okoz gondot a számára, a gyerekekkel kedvesen és türelmesen viselkedik (itt is fontos a fiatalkori szocializáció, hiszen ha sosem próbálta, sosem volt benne része, honnan is tudhatná). Az idegeneket nem kedveli, velük szemben többnyire óvatos és éber.

Jellemzően a törpe méret az izgágább, önfejűbb, a közép schnauzer ideális családi kutya, míg az óriás már méreténél fogva is alkalmas a ház őrzésére.

Rendkívül gyorsan tanulnak, emiatt gyakorlatilag bármilyen közös elfoglaltság igazi sikerélmény lehet a gazdi számára is.

Más háziállatokkal összeszoktathatóak, de azért az ősi vadászösztönek gyakran hajtják őket más jószágok nyomába.

Szőrzetük rendszeres kozmetikát igényel, de ennek biztosítása mellett könnyen rendben tartható.

Az örökbefogadás menete

Az SOS Schnauzer Fajtamentőknek honlapjuk is van, de a Facebookon is megtalálhatóak. Első kérésük az, hogy a gazdijelölt az oldalukon található kérdőívet töltse ki. Ebben megjelölhet egyet vagy akár többet is a kiszemelt árva ebek közül, de alapvetően az életkörülményei meghatározása után a fajtamentők ajánlanak neki megfelelő ebeket. Ha eddig a pontig kölcsönös a szimpátia, jöhet a személyes találkozás. Az SOS Schnauzer Fajtamentőknek nincsen telephelyük,a gondozásukban lévő állatok ideiglenes befogadóknál vagy  kutyapanziókban vannak elhelyezve, így ezen helyszínek egyikén, előre egyeztetett időpontban lehet találkozni a leendő kedvenccel. A fajtamentők ilyenkor azt kérik, a jelölt hhozza el azokat a családtagokat és a már meglévő ebeket is, akikkel a kutya később együtt fog élni. A találkozó után mindenki kap néhány nap gondolkodási időt. Ideális esetben a gazdijelölt elhatározza magát a kiszemelt négylábú mellett és az ideiglenes befogadó is alkalmasnak találja a jelentkezőt az örökbefogadásra.

Fotó: Profimedia, Alamy

Ilyenkor jöhet az összeköltözés és az örökbefogadási szerződés aláírása. A fajtamentők személyesen viszik ki a kutyát, így meggyőződhetnek arról, hogy védencük valóban megfelelő körülmények között kezdhet új életet.

Az örökbefogadás után továbbra is szeretik nyomon követni az örökbefogadott kutya sorsát, de kutyanevelési tanácsokkal is bármikor szívesen segítik a kutya és gazda közötti összhang tökéletesedését. Telefonon bármikor elérhetőek, de ha lehetőségük van rá, akár személyesen is segítenek.

Az örökbefogadás költségei

SOS Schnauzer Fajtamentők minden esetben megfelelően rehabilitált, oltott, ivartalanított, parazitamentesített, chipezett kutyát adnak örökbe. Ezért 20 ezer forintot kérnek el, amit természetesen egy újabb rászoruló kutyára költenek el.

A fajtamentők elérhetőségei:
http://www.schnauzermentes.hu/index.php/hu/hirek,

https://www.facebook.com/SosSchnauzerFajtamentes/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

 • Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Meghosszabbított határidőig, november 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

 • Így márton-napozunk mi a Gellértben

  Így márton-napozunk mi a Gellértben

  November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.

 • Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Autót venni nem kis felelősség – különösen, ha használt jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban.