EUR: 322,10 Ft
CHF: 285,31 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

Négy nap után sikerült kimenekíteni egy fagyban rekedt hegymászót

Négy nap után sikerült kimenekíteni egy fagyban rekedt ausztrál hegymászót az Új-Zéland Déli-szigetén magasodó Aspiring hegyről.

Az új-zélandi Mentéskoordináló Központ közleménye szerint a 29 éves katonát, Terry Harchot “enyhe fagyási sérülésekkel” szállították be pénteken a Dunedini Közkórházba az után, hogy egy helikopteres akció keretében lehozták a hegyről.


A tapasztalt ausztrál mászó egyedül indult útnak múlt pénteken a 3033 méter magas Aspiring hegyre (maori nyelven Tititea), és hétfőn kellett volna visszaérnie. Egy barátja értesítette a hatóságokat, Harch pedig nagyjából hétfő délben adott le vészjelzést.

A mentőcsapatoknak azonban csak csütörtök délutánra sikerült megtalálniuk a férfit, aki akkor már majdnem egy hete volt egyedül odakint a fagyban, küzdve a 60 kilométer per órás széllökésekkel és az erős havazással.

Mivel a rossz időjárási viszonyok és a lavinaveszély miatt a mászót nem lehetett azonnal kimenekíteni, egy mentőegység a férfival maradt. Ellátták meleg ruhával, sátorral, élelemmel, és a csapat felkészült az utolsó éjszakára a hegyen.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek