EUR: 321,49 Ft
CHF: 281,87 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Ózd

Negyven éve szól a nóta

A ’70-es években Németh Emil zenekedvelő kántor értékmentésbe kezdett. Ritkán hallott dalokat, nótákat tett közkinccsé azáltal, hogy azok ismerőit megénekeltette. A dalos emberekből aztán énekkart szervezett, így alakult meg a Borsodszentgyörgyi Népdalkör 1978-ban. Erre az alkalomra emlékeztek a napokban a községben.

A népdalkört évek óta Németh Szilárd vezeti, aki 17 évesen lépett nagyapja örökébe. Az alapítóról elmondta, hogy célja a hagyományok ápolása, az ősök által ismert dalok feltárása, előadása volt, hogy azokat a fiatalabb generáció is megtanulja, megismerje és átvegye, megőrizze. Munkáját siker koronázta, hiszen a hagyományőrzők a mai napig működnek, most éppen 13 taggal. A kilenc nő és négy férfi biztosítja, hogy a település öröksége fennmaradjon. Problémát az utánpótlás hiánya jelent.


Fotó: Lokál
 Borsodszentgyörgy Népdalkörében elkelne az utánpótlás

A repertoárban szerelmes-, summás-, betyár- és katonadalcsokrok is találhatók, ahogyan kétszólamú népdalfeldolgozások is. Ezeket a dalokat főleg a térségben rendezett falunapokon hallhatja a közönség, amelyekre meghívást kapnak.

Fotó: Lokál
A 40 éves jubileumon fellépett Vadász Zsolt művész is

A nagy sikerű jubileumi fellépésre Borsodszentgyörgyre érkezett feleségével, Lukács Anitával Vadász Zsolt művész is, aki gyerekként a népdalkörben lépett először a világot jelentő deszkákra. A világ számos városában fellépett énekes mindig szívesen utazik szülőfalujába, ahol a házaspár csattanóként ezúttal is nívós operettműsorral kedveskedett a helyi közönségnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.