2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Ózd

Negyven éve szól a nóta

A ’70-es években Németh Emil zenekedvelő kántor értékmentésbe kezdett. Ritkán hallott dalokat, nótákat tett közkinccsé azáltal, hogy azok ismerőit megénekeltette. A dalos emberekből aztán énekkart szervezett, így alakult meg a Borsodszentgyörgyi Népdalkör 1978-ban. Erre az alkalomra emlékeztek a napokban a községben.

A népdalkört évek óta Németh Szilárd vezeti, aki 17 évesen lépett nagyapja örökébe. Az alapítóról elmondta, hogy célja a hagyományok ápolása, az ősök által ismert dalok feltárása, előadása volt, hogy azokat a fiatalabb generáció is megtanulja, megismerje és átvegye, megőrizze. Munkáját siker koronázta, hiszen a hagyományőrzők a mai napig működnek, most éppen 13 taggal. A kilenc nő és négy férfi biztosítja, hogy a település öröksége fennmaradjon. Problémát az utánpótlás hiánya jelent.


Fotó: Lokál
 Borsodszentgyörgy Népdalkörében elkelne az utánpótlás

A repertoárban szerelmes-, summás-, betyár- és katonadalcsokrok is találhatók, ahogyan kétszólamú népdalfeldolgozások is. Ezeket a dalokat főleg a térségben rendezett falunapokon hallhatja a közönség, amelyekre meghívást kapnak.

Fotó: Lokál
A 40 éves jubileumon fellépett Vadász Zsolt művész is

A nagy sikerű jubileumi fellépésre Borsodszentgyörgyre érkezett feleségével, Lukács Anitával Vadász Zsolt művész is, aki gyerekként a népdalkörben lépett először a világot jelentő deszkákra. A világ számos városában fellépett énekes mindig szívesen utazik szülőfalujába, ahol a házaspár csattanóként ezúttal is nívós operettműsorral kedveskedett a helyi közönségnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.