EUR: 323,44 Ft
CHF: 286,50 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem a pipa teszi a férfit, vagy mégis?

Férfiak a múltból címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum új időszaki kiállítása. A mostani tárlat a tavalyi, női sorsokat bemutató kiállítás párdarabja, kiegészítője.

Tavaly a Tornyai János Múzeumban már foglalkoztak a női sorsokkal, történetekkel, ami egy tárlatban csúcsosodott ki. Ezt eleve egy páros kiállításnak tervezték, hiszen a nőtől elválaszthatatlan a férfi és fordítva.


Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora és dr. Miklós Péter múzeumigazgató

– Egyéni élettörténetek, családtörténetek elevenednek meg fényképeken, tárgyakon, dokumentumokon keresztül. Terendi Viktória néprajzkutató ezeket a tárgyakat rendezte egységbe, s nagy öröm, hogy a saját anyagunkból és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudtuk ezt a kiállítást megvalósítani – fogalmazott dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tárlat egyik különleges tárgya az 1860-as évekből származó zsebóra, amely Magyarországon készült

Terendi Viktória, a tárlat kurátora elmondta, hogy a tárgyak mögött rengeteg élettörténet bújik meg, majd hozzátette: „A XX. század történelmi változásai miatt nagyon sok hasonlóság figyelhető meg egy-egy család történetében. A két világégés nagyon nagy hatást gyakorolt a férfiak életére. A XX. század folytatásában szintén nagyon sok hasonlóság van, de 1950-nél határt szabtam a kiállításnak, tehát a közelmúltba már nem nyúlik bele a tárlat.”


A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban

A főteremben a férfilét fő attribútumai jelennek meg, így a pipa, a csizma, amelyek társadalmi presztízst jelölő tárgyak voltak. A további termekben pedig az egyes életszakaszok, férfiszerepek elevenednek meg a gyermekkortól kezdve a katonáskodáson át egészen a mezőgazdasági munkáig. Emellett azonban nem hiányozhat a szórakozás sem, így például a kocsma egy-egy jellegzetes tárgya is megjelenik a kiállításon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.