EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem a pipa teszi a férfit, vagy mégis?

Férfiak a múltból címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum új időszaki kiállítása. A mostani tárlat a tavalyi, női sorsokat bemutató kiállítás párdarabja, kiegészítője.

Tavaly a Tornyai János Múzeumban már foglalkoztak a női sorsokkal, történetekkel, ami egy tárlatban csúcsosodott ki. Ezt eleve egy páros kiállításnak tervezték, hiszen a nőtől elválaszthatatlan a férfi és fordítva.


Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora és dr. Miklós Péter múzeumigazgató

– Egyéni élettörténetek, családtörténetek elevenednek meg fényképeken, tárgyakon, dokumentumokon keresztül. Terendi Viktória néprajzkutató ezeket a tárgyakat rendezte egységbe, s nagy öröm, hogy a saját anyagunkból és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudtuk ezt a kiállítást megvalósítani – fogalmazott dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tárlat egyik különleges tárgya az 1860-as évekből származó zsebóra, amely Magyarországon készült

Terendi Viktória, a tárlat kurátora elmondta, hogy a tárgyak mögött rengeteg élettörténet bújik meg, majd hozzátette: „A XX. század történelmi változásai miatt nagyon sok hasonlóság figyelhető meg egy-egy család történetében. A két világégés nagyon nagy hatást gyakorolt a férfiak életére. A XX. század folytatásában szintén nagyon sok hasonlóság van, de 1950-nél határt szabtam a kiállításnak, tehát a közelmúltba már nem nyúlik bele a tárlat.”


A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban

A főteremben a férfilét fő attribútumai jelennek meg, így a pipa, a csizma, amelyek társadalmi presztízst jelölő tárgyak voltak. A további termekben pedig az egyes életszakaszok, férfiszerepek elevenednek meg a gyermekkortól kezdve a katonáskodáson át egészen a mezőgazdasági munkáig. Emellett azonban nem hiányozhat a szórakozás sem, így például a kocsma egy-egy jellegzetes tárgya is megjelenik a kiállításon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.