EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem a pipa teszi a férfit, vagy mégis?

Férfiak a múltból címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum új időszaki kiállítása. A mostani tárlat a tavalyi, női sorsokat bemutató kiállítás párdarabja, kiegészítője.

Tavaly a Tornyai János Múzeumban már foglalkoztak a női sorsokkal, történetekkel, ami egy tárlatban csúcsosodott ki. Ezt eleve egy páros kiállításnak tervezték, hiszen a nőtől elválaszthatatlan a férfi és fordítva.


Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora és dr. Miklós Péter múzeumigazgató

– Egyéni élettörténetek, családtörténetek elevenednek meg fényképeken, tárgyakon, dokumentumokon keresztül. Terendi Viktória néprajzkutató ezeket a tárgyakat rendezte egységbe, s nagy öröm, hogy a saját anyagunkból és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudtuk ezt a kiállítást megvalósítani – fogalmazott dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tárlat egyik különleges tárgya az 1860-as évekből származó zsebóra, amely Magyarországon készült

Terendi Viktória, a tárlat kurátora elmondta, hogy a tárgyak mögött rengeteg élettörténet bújik meg, majd hozzátette: „A XX. század történelmi változásai miatt nagyon sok hasonlóság figyelhető meg egy-egy család történetében. A két világégés nagyon nagy hatást gyakorolt a férfiak életére. A XX. század folytatásában szintén nagyon sok hasonlóság van, de 1950-nél határt szabtam a kiállításnak, tehát a közelmúltba már nem nyúlik bele a tárlat.”


A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban

A főteremben a férfilét fő attribútumai jelennek meg, így a pipa, a csizma, amelyek társadalmi presztízst jelölő tárgyak voltak. A további termekben pedig az egyes életszakaszok, férfiszerepek elevenednek meg a gyermekkortól kezdve a katonáskodáson át egészen a mezőgazdasági munkáig. Emellett azonban nem hiányozhat a szórakozás sem, így például a kocsma egy-egy jellegzetes tárgya is megjelenik a kiállításon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.