EUR: 325,90 Ft
CHF: 296,65 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb XXII.kerület

Nem az őrültek sportja a spinning

Még javában tart a bringaszezon, és egyre többen közlekednek munkába is két keréken, mégis akad, aki külön edzőterembe jár spinracingórára, ahelyett, hogy a szabadban tekerne. Arra voltunk kíváncsiak, mi az a plusz, amiért sokan ezt választják. Pászti Erika spinning-spinracing-gerintrening-streching edző óráján jártunk.

– Még mindig benne van a köztudatban az a tévhit, hogy a spinning az őrültek sportja. Bemennek egy sötét terembe, bömböl a zene, és állatmód hajtanak. Akinek sikerül valaki hatására túljutni ezen az előítéleten, és kipróbálja, kellemesen fog csalódni – tudtuk meg Erikától, aki Budatétényben és Érden is tart órákat.


– Ez nem verseny, mindenki a saját tempójában halad, mindenki megtalálja benne, amire szüksége van, ezért használják a versenybringások is a felkészülésre. Nem egyenértékű ugyanakkor azzal sem, ha otthon szobabiciklizünk vagy eltekerünk a boltba vásárolni. Persze az is nagyon jó, de ez egészen másra való. Tökéletes kardioedzés, leveszi a stresszt és feltölt energiával – mesélte a Lokál Extrának a hozzá járókat dinamikus és szeretetteljes személyiségével is ösztönző edző.

– Ki nem hagynék egy órát sem! Munkahelyet is azért nem változtattam, mert akkor nem tudtam volna jönni a reggeli órákra. Hiába ígértek kedvezőbb feltételeket, mindent egybevetve jobban megéri Erikával spinninggel kezdeni a napot – és befejezni is! – osztotta meg velünk tapasztalatait Kriszti. A fiatalabb korosztály mellett Erika óráján lelkesen teker a 72 éves Kati néni is.


– Erika etalon. Négy-öt éve járok spinningre, minden év elején csináltatok EKG-vizsgálatot, és legutóbb az orvos azt mondta, az előző három évhez képest sokat javult a szívem: nem tudja, mit csinálok, de abba ne hagyjam! Hát én tudom, és jó lenne, ha az én korosztályom is megtapasztalná, mennyire jót tesz ez a mozgás még ebben a korban is, hát még ha korábban elkezdtem volna! Ez egy életforma! – Kati néni hozzátette, a kardioedzés mellett gerinctornára is jár Erikához, és a kettő tökéletesen kiegészíti egymást.

A gerinctréningedző elárulta, sokáig ő is úgy gondolta, hogy a gerinctorna inkább a rehabilitációs betegeknek való.

– Ez egyáltalán nem igaz! Nagyon sok fiatalnak van ma már a rossz tartással problémája, hát-, váll- és gerincpanaszai. A dinamikus gerinctréning tetőtől talpig teljesen átmozgatja a testet és a mélyizmokra hat. Nem véletlen, hogy egyre többen jönnek olyanok is az órákra, akik más sportokat űznek.

Kapcsolódó Cikkek