EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Érd

Nem kell félni a matektól…

Matekozni nyáron? – kérdezhetik többen. Ha azonban valaki már járt a két éve alakult Érdi Matematikai Tehetségekért Alapítvány valamelyik nyári foglalkozásán, vagy akár csak hallott az ottani módszerekről, abban semmi kétség nem ébredhet: bizony lehet nagyon érdekes, sőt szórakoztató dolog ilyenkor is matematikával foglalkozni.

Az első és talán legfontosabb jellegzetesség, hogy semmiképpen se valamilyen fiatalokra szabott, szigorú, korai tudósképzésre kell gondolni. Tehetséggondozásra azonban igen, ám a szervezők ezt is szélesen értelmezik, amibe beletartoznak pedagógus-továbbképzések, műhelymunkák, diákok számára tehetséggondozó szakkörök, tematikus programok – természetesen együttműködve az iskolákkal. Ezeket a programokat mindeddig pályázati forrásokból finanszírozták, ám ősszel lehetőség szerint egyéb forrásokat is igénybe vesznek.


A játékos foglalkozásokon már másodikosok is részt vehettek
Ilusztráció: Klement Szilvia)

A Bolyai iskolában megtartott nyári szakkör hatvanórás volt, két korcsoportban, csoportonként legfeljebb húsz diákkal, másodikosoktól hetedikesekig. A szervezők játékos, úgynevezett felfedeztető módszerrel dolgoznak, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy a fiatalok az itt kifejlesztett problémamegoldó képességeket az élet más területein is tudják hasznosítani. Bár nem az a fő cél, de semmi esetre sem hátrány, hogy a részt vevő diákok az itt megszerzett rutinnal és magabiztossággal általában jobban szerepelnek a matematikaversenyeken és a középiskolai felvételi vizsgákon is.

A programok a nyárral nem érnek véget: augusztus 27. és 31. között tehetségfejlesztő tábort szerveznek, amelyről részleteket az alapítvány www.erdmat.hu  weboldaláról lehet megtudni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.