EUR: 322,73 Ft
CHF: 286,21 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Érd

Nem kell félni a matektól…

Matekozni nyáron? – kérdezhetik többen. Ha azonban valaki már járt a két éve alakult Érdi Matematikai Tehetségekért Alapítvány valamelyik nyári foglalkozásán, vagy akár csak hallott az ottani módszerekről, abban semmi kétség nem ébredhet: bizony lehet nagyon érdekes, sőt szórakoztató dolog ilyenkor is matematikával foglalkozni.

Az első és talán legfontosabb jellegzetesség, hogy semmiképpen se valamilyen fiatalokra szabott, szigorú, korai tudósképzésre kell gondolni. Tehetséggondozásra azonban igen, ám a szervezők ezt is szélesen értelmezik, amibe beletartoznak pedagógus-továbbképzések, műhelymunkák, diákok számára tehetséggondozó szakkörök, tematikus programok – természetesen együttműködve az iskolákkal. Ezeket a programokat mindeddig pályázati forrásokból finanszírozták, ám ősszel lehetőség szerint egyéb forrásokat is igénybe vesznek.


A játékos foglalkozásokon már másodikosok is részt vehettek
Ilusztráció: Klement Szilvia)

A Bolyai iskolában megtartott nyári szakkör hatvanórás volt, két korcsoportban, csoportonként legfeljebb húsz diákkal, másodikosoktól hetedikesekig. A szervezők játékos, úgynevezett felfedeztető módszerrel dolgoznak, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy a fiatalok az itt kifejlesztett problémamegoldó képességeket az élet más területein is tudják hasznosítani. Bár nem az a fő cél, de semmi esetre sem hátrány, hogy a részt vevő diákok az itt megszerzett rutinnal és magabiztossággal általában jobban szerepelnek a matematikaversenyeken és a középiskolai felvételi vizsgákon is.

A programok a nyárral nem érnek véget: augusztus 27. és 31. között tehetségfejlesztő tábort szerveznek, amelyről részleteket az alapítvány www.erdmat.hu  weboldaláról lehet megtudni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek