EUR: 323,31 Ft
CHF: 286,20 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb XIII.kerület

Nemcsák Károly börtönszínházban zsűrizett

Idén rendezték meg harmadik alkalommal az Országos Börtönszínházi Találkozót, amelyen az ország börtöneinek négy legjobb színjátszó csoportja mérte össze tudását. Az eseménynek már második alkalommal a József Attila Színház adott helyet. A zsűri szakmai részét kerületünk színházának igazgatója, Nemcsák Károly képviselte.

Nemcsák Károly: Kell legyen segítség számukra is!
Fotó: Cser Dániel

– Hogyan esett a választás a József Attila Színházra? 


– Színházunk a városban elfoglalt helyzetéből adódóan jól védhető, hiszen ne felejtsük el, a résztvevők a büntetés-végrehajtás intézményeiből érkeznek ide, és az ő biztonságukra nagyon komolyan oda kell figyelni. A színész labdarúgó-válogatott pedig hosszú ideje kapcsolatban áll a bv-vel, az aszódi javítóintézetbe húsz éve járunk focizni, rendszeresen betekintünk az életükbe. Mivel most a színészeink szabadságon vannak, a háttérmunkásaink segítik a színdarabok létrejöttét, és azt gondolom, az is fontos üzenet, hogy ők is értük dolgoznak. Én magam a zsűriben vettem részt, két kollégánk, Szokolai Brigitta dramaturg és Quintus Konrád színművész pedig előzsűriztek és mentorálták a csapatokat.

– Szakmai szemmel mennyire értékelhető egy ilyen előadás?


– Nagyon érdekes előadások születtek, két évvel ezelőtt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lakói a belső életükről írtak egy olyan darabot, amely bárhol megállta volna a helyét. Ha jól emlékszem, az egyik könyvtárosuk írta és vitte színpadra, és olyan fantasztikus érzékkel választotta ki a szereplőket, akik önmagukat játszották, hogy professzionális előadás született. Egy másik intézet csoportja A helység kalapácsát adta elő, ott pedig a narrátor nyújtott kiváló színészi teljesítményt. Sok nagyszerű dolog születik, de elég csak abba belegondolni, hogy ha valaki sután színpadra lép, már az is óriási dolog, hiszen több száz ember előtt elmondani egy mondatot, hihetetlen nagy felelősség, és nagy bátorság kell hozzá. A belső kommunikációjukon is sokat segít a színjátszás, ezenkívül, ahogy a színházban is, itt is kialakul egy közösség. 

– Milyen lépésekre volt szükség ahhoz, hogy ezek a próbák és előadások biztonságosak legyenek?

– Mivel olyan adottságú a színház, hogy könnyen körbe lehet venni, mindössze egy kisebb lezárásra volt szükség praktikus okokból, valamint mindenhol térfigyelő kamerák veszik az utcákat az épület körül. Egy belvárosi színházban ez nehezebb feladat volna, de fontos kiemelnem, hogy a fogvatartottak az utóbbi alkalommal is fantasztikusan viselkedtek.

– Hogyan viszonyulnak önhöz a fogvatartottak? Felismerik?

– Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tizenhárom évig képernyőn voltam, és – legalábbis az én generációm tagjai – a legkisebb faluban is ismernek. Ezt az ismertséget fönntartják az interneten terjedő mémek, viccek, azokat is szeretem. Korábbi tapasztalatok alapján mondhatom, hogy a fogvatartottak tudják, hová jöttek. Tudják, hogy én ki vagyok, hogy hol fognak föllépni, és azt hiszem, nagyon fontos nekik, hogy egy valódi színház fogadja be őket.

A börtönszínház egy sajátos művészeti forma, amelynek segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit. Minden hazai börtönben működik irodalmi és színjátszó szakkör, közülük a legjobbak kerülnek versenybe a kétévente megrendezett Országos Börtönszínházi Találkozón. Idén a legjobb darabnak járó díjat és vándorkupát a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézet és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszóinak közös csapata nyerte a Kirág-lak című produkcióval.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.