2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Debrecen

Nigériából érkeznek a legtöbben

Már 5500 külföldi diák tanul a Debreceni Egyetemen, és a most érkező külföldi hallgatókkal tovább emelkedik az egyetem elsőéveseinek száma: a tavalyi 1690 után ebben az évben már 1825-en választották az intézmény angol nyelvű képzéseit.

A 2018/2019-es tanévben több mint 100 országból – idén első alkalommal Mongóliából is – érkeznek diákok. A legnagyobb létszámban továbbra is Nigéria képviselteti magát. 680 fő Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, 250-en az előkészítő elvégzése után kezdik meg tanulmányaikat, a többiek pedig önköltséges, idegen nyelven tanuló hallgatók. A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen: az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, a küldő országok száma pedig megduplázódott.


A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen
Fotó: MTVA/Oláh Tibor

1993-ban, pontosan 25 éve végzett az első évfolyam a térítéses, angol nyelvű orvosképzésben. Mára a Debreceni Egyetem az egyik legkelendőbb felsőoktatási intézmény, amelyet a Magyarországon tanuló külföldi fiatalok előszeretettel választanak, hiszen nálunk tanul angol nyelven a legtöbb diák – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Jenei Attila. A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója kiemelte: az egyetem 14 karából 13 képzéseire érkeznek külföldi diákok, a legnépszerűbb továbbra is az orvos, mérnök, közgazdász, informatikus,  fogorvos és a gyógyszerész szak. Valamennyi évfolyamot tekintve összességében várhatóan 5500 külföldi hallgató – az országban tanulók mintegy 17 százaléka – folytatja tanulmányait 2018 őszétől a Debreceni Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.