2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Debrecen

Nigériából érkeznek a legtöbben

Már 5500 külföldi diák tanul a Debreceni Egyetemen, és a most érkező külföldi hallgatókkal tovább emelkedik az egyetem elsőéveseinek száma: a tavalyi 1690 után ebben az évben már 1825-en választották az intézmény angol nyelvű képzéseit.

A 2018/2019-es tanévben több mint 100 országból – idén első alkalommal Mongóliából is – érkeznek diákok. A legnagyobb létszámban továbbra is Nigéria képviselteti magát. 680 fő Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, 250-en az előkészítő elvégzése után kezdik meg tanulmányaikat, a többiek pedig önköltséges, idegen nyelven tanuló hallgatók. A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen: az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, a küldő országok száma pedig megduplázódott.


A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen
Fotó: MTVA/Oláh Tibor

1993-ban, pontosan 25 éve végzett az első évfolyam a térítéses, angol nyelvű orvosképzésben. Mára a Debreceni Egyetem az egyik legkelendőbb felsőoktatási intézmény, amelyet a Magyarországon tanuló külföldi fiatalok előszeretettel választanak, hiszen nálunk tanul angol nyelven a legtöbb diák – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Jenei Attila. A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója kiemelte: az egyetem 14 karából 13 képzéseire érkeznek külföldi diákok, a legnépszerűbb továbbra is az orvos, mérnök, közgazdász, informatikus,  fogorvos és a gyógyszerész szak. Valamennyi évfolyamot tekintve összességében várhatóan 5500 külföldi hallgató – az országban tanulók mintegy 17 százaléka – folytatja tanulmányait 2018 őszétől a Debreceni Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.