EUR: 322,73 Ft
CHF: 286,21 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Belföld

Nőtt a doktori képzésben részt vevők száma az előző tanévben

A 2017/2018-as tanévben a felsőoktatási intézmények nappali képzésein valamivel több mint kétszázkétezer fiatal vett részt, 3200-zal kevesebben, mint az előző tanévben. Doktori fokozat megszerzése céljából 10,9 százalékkal többen, 6,3 ezren tanulnak, a doktoranduszok a felsőoktatásban hallgatók 3,1 százalékát teszik ki – írta a Magyar Hírlap pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A hallgatók 92,5 százaléka, több mint 187 ezren felsőfokú alap-, mester-, valamint osztatlan képzéseken tanulnak.


Továbbra is a gazdasági és a műszaki területek a legkedveltebbek, a jelentkezők 17,7, illetve 15,4 százaléka ezeket jelölte meg elsőként. A legnagyobb változás az informatika területén figyelhető meg, a jelentkezők aránya 7,9-ről 9,1 százalékra nőtt. A KSH elemzése kitért arra is, hogy bár a nők aránya a jelentkezők között továbbra is az informatika képzési területen a legalacsonyabb, itt is javulás történt, hiszen arányuk 14-ről 15,4 százalékra emelkedett.

Az előző évekhez hasonlóan egyébként a felvettek és az első helyre jelentkezettek aránya a természettudományi képzéseken volt a legmagasabb (82,3 százalék), ezt követték a társadalomtudomány (78,5 százalék), valamint a műszaki tudomány (78,1 százalék) képzési területek – írta a Magyar Hírlap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Egyenként akár 50 millió forint magvető befektetést és akcelerációs szolgáltatásokat vehetnek igénybe az MVM Edison startup versenyének győztesei; az MVM Csoport harmadik alkalommal kiírt innovációs pályázatára január végéig jelentkezhetnek ígéretes ötleteikkel az innovatív fejlesztők – közölték a szervezők.

 • Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Ötmillió forintos kikiáltási árról indulva végül 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén.

 • Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Több családtámogatási elképzelés is a Pénzügyminisztérium napirendjén van, ezek között szerepel az úgynevezett falusi csok is – mondta a Magyar Időknek a pénzügyekért felelős államtitkár.