2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Nőtt a doktori képzésben részt vevők száma az előző tanévben

A 2017/2018-as tanévben a felsőoktatási intézmények nappali képzésein valamivel több mint kétszázkétezer fiatal vett részt, 3200-zal kevesebben, mint az előző tanévben. Doktori fokozat megszerzése céljából 10,9 százalékkal többen, 6,3 ezren tanulnak, a doktoranduszok a felsőoktatásban hallgatók 3,1 százalékát teszik ki – írta a Magyar Hírlap pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A hallgatók 92,5 százaléka, több mint 187 ezren felsőfokú alap-, mester-, valamint osztatlan képzéseken tanulnak.


Továbbra is a gazdasági és a műszaki területek a legkedveltebbek, a jelentkezők 17,7, illetve 15,4 százaléka ezeket jelölte meg elsőként. A legnagyobb változás az informatika területén figyelhető meg, a jelentkezők aránya 7,9-ről 9,1 százalékra nőtt. A KSH elemzése kitért arra is, hogy bár a nők aránya a jelentkezők között továbbra is az informatika képzési területen a legalacsonyabb, itt is javulás történt, hiszen arányuk 14-ről 15,4 százalékra emelkedett.

Az előző évekhez hasonlóan egyébként a felvettek és az első helyre jelentkezettek aránya a természettudományi képzéseken volt a legmagasabb (82,3 százalék), ezt követték a társadalomtudomány (78,5 százalék), valamint a műszaki tudomány (78,1 százalék) képzési területek – írta a Magyar Hírlap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Juhász Andorra emlékezett az OBH

  Juhász Andorra emlékezett az OBH

  A bírósági történeti emlékek megőrzése és a hagyományápolás jegyében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegnap ünnepélyesen megnyitotta a második alkalommal megszervezett Bíróságtörténeti Hetet…

 • Szingli szülők klubja Budapesten

  Szingli szülők klubja Budapesten

  Nyugtató zöld falak, puha fotelek és óriási üvegablakok fogadják a gyereküket egyedül nevelő szülőket az Egyszülős Központban Budapesten.

 • Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Sikeresen zárult a Hungarian Galgo Rescue Team (HGRT) spanyolországi mentőexpedíciója. A szervezet immár negyedik alkalommal indult útra olyan spanyol agarakért (galgok), akiket a február 1-én záruló vadászszezon végeztével kivégeznek, jobb esetben menhelybe küldenek.