EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

Nőtt a szabadtéri tűzesetek száma

Az elmúlt időszakban tapasztalható hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Tűzre, vízre vigyázzatok, óbégatta hajdan a kopogtatóember. Ma nem kopogtatnak, de figyelmeztetnek ennek fontosságára Fotó: Katasztrófavédelem

Ez történt egy hulladéklerakóban Adonynál is, ahol a felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. Ugyancsak szemét és bozótos égett a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál is, valamint az aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.


Ezen a héten még nagyon meleg lesz az előrejelzések szerint, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára – írja közleményében a katasztrófavédelem.

Néhány egyszerű szabály tűzgyújtás esetén: erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is lángra kaphat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.  Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha ilyen engedély nincs érvényben, akkor a kerti zöldhulladék égetése tilos. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.