EUR: 325,66 Ft
CHF: 299,36 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Székesfehérvár

Nőtt a szabadtéri tűzesetek száma

Az elmúlt időszakban tapasztalható hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Tűzre, vízre vigyázzatok, óbégatta hajdan a kopogtatóember. Ma nem kopogtatnak, de figyelmeztetnek ennek fontosságára Fotó: Katasztrófavédelem

Ez történt egy hulladéklerakóban Adonynál is, ahol a felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. Ugyancsak szemét és bozótos égett a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál is, valamint az aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.


Ezen a héten még nagyon meleg lesz az előrejelzések szerint, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára – írja közleményében a katasztrófavédelem.

Néhány egyszerű szabály tűzgyújtás esetén: erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is lángra kaphat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.  Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha ilyen engedély nincs érvényben, akkor a kerti zöldhulladék égetése tilos. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.