2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Székesfehérvár

Nőtt a szabadtéri tűzesetek száma

Az elmúlt időszakban tapasztalható hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Tűzre, vízre vigyázzatok, óbégatta hajdan a kopogtatóember. Ma nem kopogtatnak, de figyelmeztetnek ennek fontosságára Fotó: Katasztrófavédelem

Ez történt egy hulladéklerakóban Adonynál is, ahol a felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. Ugyancsak szemét és bozótos égett a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál is, valamint az aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.


Ezen a héten még nagyon meleg lesz az előrejelzések szerint, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára – írja közleményében a katasztrófavédelem.

Néhány egyszerű szabály tűzgyújtás esetén: erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is lángra kaphat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.  Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha ilyen engedély nincs érvényben, akkor a kerti zöldhulladék égetése tilos. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.