2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Székesfehérvár

Nőtt a szabadtéri tűzesetek száma

Az elmúlt időszakban tapasztalható hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Tűzre, vízre vigyázzatok, óbégatta hajdan a kopogtatóember. Ma nem kopogtatnak, de figyelmeztetnek ennek fontosságára Fotó: Katasztrófavédelem

Ez történt egy hulladéklerakóban Adonynál is, ahol a felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. Ugyancsak szemét és bozótos égett a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál is, valamint az aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.


Ezen a héten még nagyon meleg lesz az előrejelzések szerint, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára – írja közleményében a katasztrófavédelem.

Néhány egyszerű szabály tűzgyújtás esetén: erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is lángra kaphat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.  Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha ilyen engedély nincs érvényben, akkor a kerti zöldhulladék égetése tilos. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.