EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Budapest V.kerület

Nyári munkák a parkokban

Rengeteg helyen kell pótolni a melegben tönkre ment növényzetet Belváros-Lipótváros parkjaiban. A Városüzemeltető Kft. folyamatosan dolgozik a terepen.

– Május végén a Honvéd téri parkba és a Károlyi-kert virágágyaiba balkonnövényeket ültettünk – mondta Gyűrűs István, a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője. – Ezek gyomlálása, kapálása és tápoldatozása folyamatos munkát ad a kertészeknek. Június elejétől láthatók a Főutcán, illetve a kerület egyéb frekventált helyszínén, például a Szent István téren, a Hercegprímás utcában és a Váci utcában kandeláberoszlopokra helyezett egynyári növények, színes évelőkkel díszített virágkosarak.


– Tervezzük, hogy a nyár folyamán napvitorlát feszítünk ki a Károlyi-kertben a homokozó felett, hogy így védjük a homokozóban játszó gyerekeket a káros napsugárzástól – tette hozzá a szakember. – Tervben vannak a homokozók frissítési munkálatai. Idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt rengeteg helyen növénypótlásra van szükség. A hirtelen jött nyarat a növények, különösen a fák nagyon megsínylették. Nem tudtak felkészülni a melegre, ezért a kerület több pontján lehet látni félig kihajtott fákat. Ezeket rendszeresen öntözik és kondicionálják, hogy a nyár folyamán a további stressztől megóvják őket.

Kérdés lehet az is, hogy a látogatók mennyire vigyáznak a közterületi növényzetre.


– Változó – árulta el Gyűrűs István. – Vannak, akik megköszönik, hogy ilyen szépen rendben tartjuk a parkjainkat és minden évben gyönyörködnek a kiültetett egy- és kétnyári, valamint színes hagymás növényekben. Sokaknak azonban például problémát okoz a Fűre lépni tilos! tábla, mert nem használhatják a gyepfelületet. Nehéz ennyi igénynek megfelelni, intenzív parkfenntartást folytatni és mellette szabadidős tevékenységeknek is teret adni a belvárosi zöldfelületen, mégis arra törekszünk, hogy ápolt és szép parkok legyenek a Belvárosban.

Kapcsolódó Cikkek