2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Székesfehérvár

Nyáron is figyelmesen az utakon!

A nyári hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a magas hőmérséklet miatt csökken az autósok reakcióideje, koncentrálóképessége, hajlamosabbak lehetnek az agresszív és durva szabályszegésekre, ami fokozza a balesetek kialakulásának lehetőségét.

Fokozottan kell figyelni mindenkinek a nagy melegben, a rendőrök is jobban figyelik a sofőröket Fotó: Fotó: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében hívta fel a figyelmet a nyári közlekedés veszélyeire, valamint a Balaton és a Velencei-tó körüli lehetséges közlekedési helyzetekre. A tavakra igyekezve megnövekedett forgalmat és torlódásokat tapasztalhatunk az M7-es autópálya és a 7-es számú főút Fejér megyei szakaszán. A balesetek elkerülése érdekében legyenek körültekintők! Tartsanak a szokottnál nagyobb követési távolságot, tegyenek eleget jobbra tartási kötelezettségüknek. Az elsőbbségre, valamint az előzésre vonatkozó szabályokat tartsák be, és fokozottan figyeljenek az autópályák le- és felhajtóinál is. Óvakodjanak a hirtelen fékezéstől és irányváltástól. Fontos, hogy a leállósávot torlódás esetén sem szabad utazásra igénybe venni.


Tapasztalatok alapján a nyári forróságban jelentősen tompul az autósok figyelme, ezért több közlekedési baleset történik. Nagyobb számban fordul elő a sebességhatárok túllépése, a szabálytalan előzések és a váratlan manőverek.

A napokig tartó hőség megviseli a szervezetet, ami gyakran a közlekedők türelmetlenségét válthatja ki, emellett a járművezetők körében jelentősen emelkedik a rosszullétek száma is. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyes helyzetek.


Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek kipihenten, és gyakrabban álljanak meg felfrissülni. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban. Legyenek türelmesek, vezessenek lassabban. Ha megállnak a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyják. Ha mégis napos helyen parkolnak, indulás előtt szellőztessék át autójukat vagy használjanak légkondicionáló berendezést. Soha ne hagyjanak a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek! Ha az autópályán balesetet szenvednek vagy váratlanul meg kell állni, húzódjanak a leállósávba és kapcsolják be a vészvillogót. Használjanak láthatósági mellényt és a szalagkorlát mellett várjanak a segítségre! – adta hírül közleményében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.