2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Nyáron meleg van

Nyáron meleg van! Ki gondolta volna? Pedig a közösségi médiát fürkészve elég sokan nem… „Nem bírom ezt a hőséget!” Vagy: „Miért van ilyen meleg?”

Na de nyáron minek kellene lennie? Azt azért már tudjuk, hogy január-februárban a hóesés valami egészen fantasztikus meglepetésként éri azokat, akik egész évben arra vannak trenírozva, ha leesik a hó, akkor havasak, esetleg síkosak lesznek az utak, és jó lenne eltakarítani azokat… De most nyár van, hó majd fél év múlva lesz, úgyhogy maradjunk a kánikulát köszöntő sikongatásoknál.


Tény és való, hogy az elmúlt évtizedekhez képest egy kicsit megbolydult a világ. Szisztematikusan szétlőttük (műholdak, űrhajók et cetera) az ózonréteget, az átlaghőmérséklet évről évre emelkedik, a korábban visszasírt nyarak újult erővel tértek vissza. És akkor mi van? Semmi. Egyelőre még nem tartunk ott, hogy júliusban korcsolyázni mehetnénk a Városligetbe, szóval sipákolás ide vagy oda, még relatíve normálisak a dolgok.

Tényleg nagyon meleg van. Tényleg elkél a légkondi, tényleg napi több liter vizet kell inni, tényleg kell a párásító, meg a ventilátor az éttermek teraszaira. És?

És miért kell ezen kiakadni? Miért nem lehet elfogadni, hogy ez van. És ez azért van, mert mi tettük olyanná a bolygónk légkörét, amilyenné vált. Vagy a Nap lőtte ki a műholdakat?

Na, ugye!

Szóval nem kell irodalmi Nobelt adni ezért a mondatért: Riadó! Nyáron meleg van!

Kapcsolódó Cikkek