2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Érd

Nyílt napok az Elvira majorban

Mint korábban hírül adtuk: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) rendszeresen tart bemutatókat nem szakemberek, többnyire kiskerttulajdonosok számára. Az intézet – amelynek jogelődjeit csaknem hetven éve alapították – kísérleti telepe Érden, az Elvira majorban van, ide várják a nyílt napokra immár rendszeresen a környékbeli nem hivatásos gyümölcstermesztőket.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének szakemberei ezeken a nyílt napokon nemcsak a kiskerti gyümölcstermesztéshez adnak tanácsokat, javaslatokat, hanem fajtabemutatókat tartanak, sőt tájékoztatnak az előforduló kártevők, gyümölcsbetegségek elleni védekezési lehetőségekről is. Július végén például az őszibarackkal ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők, ideértve a fajták bemutatása mellett a történeti áttekintést is. Augusztus elején a szilva magyarországi szerepéről – „génbankos” szemmel – volt szó, majd fajtabemutató következett, kiegészítve jó néhány, hozzájuk kötődő érdekességgel.


A résztvevők az őszibaracknak nemcsak a Magyarországon népszerű fajtáit ismerhették meg, hanem a termesztés történeti hátterét is
Fotó: www.naik.hu

Az utóbbi időben rendszeressé vált a kutatók éjszakája országos rendezvény, amelyet minden évben szeptember utolsó péntekén tartanak. Idén ezzel a rendezvénnyel közös programban nyílt nap keretében mutatják be az Elvira majorban a szakemberek a mandula sajátosságait és értékeit. Időpont: szeptember 28. A nyílt napra – amelyen a részvétel ingyenes – az [email protected] e-mail-címen kell regisztrálni. Az sem lényegtelen információ, hogy a programot esős időben is megtartják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.