2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Érd

Nyílt napok az Elvira majorban

Mint korábban hírül adtuk: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) rendszeresen tart bemutatókat nem szakemberek, többnyire kiskerttulajdonosok számára. Az intézet – amelynek jogelődjeit csaknem hetven éve alapították – kísérleti telepe Érden, az Elvira majorban van, ide várják a nyílt napokra immár rendszeresen a környékbeli nem hivatásos gyümölcstermesztőket.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének szakemberei ezeken a nyílt napokon nemcsak a kiskerti gyümölcstermesztéshez adnak tanácsokat, javaslatokat, hanem fajtabemutatókat tartanak, sőt tájékoztatnak az előforduló kártevők, gyümölcsbetegségek elleni védekezési lehetőségekről is. Július végén például az őszibarackkal ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők, ideértve a fajták bemutatása mellett a történeti áttekintést is. Augusztus elején a szilva magyarországi szerepéről – „génbankos” szemmel – volt szó, majd fajtabemutató következett, kiegészítve jó néhány, hozzájuk kötődő érdekességgel.


A résztvevők az őszibaracknak nemcsak a Magyarországon népszerű fajtáit ismerhették meg, hanem a termesztés történeti hátterét is
Fotó: www.naik.hu

Az utóbbi időben rendszeressé vált a kutatók éjszakája országos rendezvény, amelyet minden évben szeptember utolsó péntekén tartanak. Idén ezzel a rendezvénnyel közös programban nyílt nap keretében mutatják be az Elvira majorban a szakemberek a mandula sajátosságait és értékeit. Időpont: szeptember 28. A nyílt napra – amelyen a részvétel ingyenes – az [email protected] e-mail-címen kell regisztrálni. Az sem lényegtelen információ, hogy a programot esős időben is megtartják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek