EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Székesfehérvár

Nyitott lett a Sóstó északi tava

Hamarosan befejeződik Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja.

Ilyennek láthatják Sóstón, az Északi-tó egyik részét. Szombattól már látható a természetvédelmi terület Fotó: ökk, Molnár Artúr

Szombattól a nagyközönség előtt megnyílt az északi tó körüli terület. A fahidak felújításának és az újak építésének köszönhetően körüljárhatóvá lett az északi tó, a stégről pedig pazar a kilátás a tó élővilágára. Az eddig elvégzett munkákról Cser-Palkovics András polgármester adott tájékoztatást.


Elmondta: a mederkotrás során az északi tóban 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, ezekből nagyrészt költőszigeteket alakítottak ki a madárvilág életének segítésére. A munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, illetve tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A tisztított szennyvíz havi 18 ezer köbméter. A beépített olajfogókon keresztül a stadion parkolóiból érkező szűrt csapadékvíz is ideérkezik.

A természetvédelmi terület megmentése érdekében végzett rehabilitációnak köszönhetően gazdagabb lett az élővilág. Bár legalább egy-két évre szükség lesz, mire „beáll” az ökoszisztéma, de az biztos, hogy a sokszínű vidéket a nyílt vízfelületekkel, a tocsogós mocsarakkal és az új költőszigetekkel kedvelik a madarak. Ezek mindennapjait a két madárlesről, a Kócsag- és a Bíbic-toronyból is megfigyelhetik a kirándulók. Nagy öröm számunkra, hogy sokan érdeklődnek, kíváncsiak Fehérvár megújult zöld szigetére. Szombattól pedig már láthatják is!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.