EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Székesfehérvár

Nyitott lett a Sóstó északi tava

Hamarosan befejeződik Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja.

Ilyennek láthatják Sóstón, az Északi-tó egyik részét. Szombattól már látható a természetvédelmi terület Fotó: ökk, Molnár Artúr

Szombattól a nagyközönség előtt megnyílt az északi tó körüli terület. A fahidak felújításának és az újak építésének köszönhetően körüljárhatóvá lett az északi tó, a stégről pedig pazar a kilátás a tó élővilágára. Az eddig elvégzett munkákról Cser-Palkovics András polgármester adott tájékoztatást.


Elmondta: a mederkotrás során az északi tóban 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, ezekből nagyrészt költőszigeteket alakítottak ki a madárvilág életének segítésére. A munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, illetve tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A tisztított szennyvíz havi 18 ezer köbméter. A beépített olajfogókon keresztül a stadion parkolóiból érkező szűrt csapadékvíz is ideérkezik.

A természetvédelmi terület megmentése érdekében végzett rehabilitációnak köszönhetően gazdagabb lett az élővilág. Bár legalább egy-két évre szükség lesz, mire „beáll” az ökoszisztéma, de az biztos, hogy a sokszínű vidéket a nyílt vízfelületekkel, a tocsogós mocsarakkal és az új költőszigetekkel kedvelik a madarak. Ezek mindennapjait a két madárlesről, a Kócsag- és a Bíbic-toronyból is megfigyelhetik a kirándulók. Nagy öröm számunkra, hogy sokan érdeklődnek, kíváncsiak Fehérvár megújult zöld szigetére. Szombattól pedig már láthatják is!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.